Mia Giesbers is blij dat ze nu ook gasten uit haar eigen woonplaats kan begeleiden. | Foto: pr.
Mia Giesbers is blij dat ze nu ook gasten uit haar eigen woonplaats kan begeleiden. | Foto: pr. Foto: pr.

Het is leuker oud worden met Vier het leven

Cultuur Warmond

Warmond • Vier het leven is de naam van de stichting waar de Warmondse Mia Giesbers sinds vier jaar actief voor is. Ze begon in Leiden, maar haar wens om ook de Warmondse ouderen de kans te geven voorstellingen te bezoeken, komt dit najaar uit. 'Ik zag het aan mijn vader: door actief te blijven word je veel leuker oud'.

Stilzitten is niets voor Mia Giesbers, dat wist ze meteen al toen ze het familiebedrijf Meddens Mode in 2011 vanwege economische redenen moest sluiten. Na 43 jaar werkzaam te zijn geweest, wilde de Warmondse haar tijd zinvol blijven invullen. Bij een zoektocht op internet kwam de stichting Vier het Leven! naar voren. De stichting organiseert film-, museum-, theater- en concertbezoek voor ouderen die dit niet meer zelf kunnen regelen of graag gereden worden. Als locatiecoördinator stelt Mia vanaf 2014 de programma's voor ouderen in Leiden en Voorschoten samen en koppelt ze vrijwilligers aan gasten. In 2015 kwam daar Oegstgeest bij. Vanaf dit najaar heeft ze Warmond ook aan haar pakket toegevoegd. "Wat is er leuker dan het ook in je eigen dorp te mogen regelen? Het was al jarenlang een wens en ik ben blij dat het nu gebeurt!"

Leidse schouwburg

Klassieke concerten, theatershows, cabaret; er staat van alles in het programmaboekje van Vier het Leven. Gasten kunnen per maand uit maar liefst acht geheel verzorgde van-deur-tot-deur uitjes kiezen. Ze betalen daarvoor een all-in prijs, van meestal rond de veertig euro. Daarin zitten dan vervoer, ticket, consumpties en begeleiding. Gasten kunnen bellen naar een centraal nummer om zich aan te melden. Er is ook een cadeaubon, waarmee mensen iemand anders een uitje cadeau kunnen doen.

De voorstellingen en concerten zijn in Leiden (De Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal) en in Voorschoten (Het Kruispunt en het filmtheater). Vanaf nu komt daar ook aanbod vanuit theater 't Trefpunt bij. "Ook zij hebben een gevarieerd programma, waaruit ik enkele voorstellingen in ons overzicht heb opgenomen. Zo kunnen gasten uit Leiden, Voorschoten en Oegstgeest ook kennis maken met ons mooie theater."

Alleen in Warmond

Voorlopig kunnen alleen Warmondse 65-plussers uit Teylingen zich aanmelden. "Ik kan niet 3 gemeentes tegelijk toevoegen. Het vergt veel organisatie om alle instanties ter plekke op de hoogte te stellen en overal vrijwilligers te krijgen". Zij halen mensen met hun 4- of 5-deurs auto thuis op en gaan dan samen naar de voorstelling in de regio. Het komt later ook in de rest van Teylingen, maar ik begin in Warmond."

Actief blijven

Vier het leven is met name een mooi initiatief, omdat het ouderen helpt om in het leven te blijven staan. Dat is belangrijk, besluit Mia. "Ik zag het aan mijn vader Jan Giesbers: hij is 98 jaar geworden en gaf leiding aan het familiebedrijf tot zijn 93e. Hij staat met 75 dienstjaren in het Guinness Book of Records. Hij was gezegend met een goede gezondheid en heeft dat uitgebuit. Zolang mogelijk actief blijven, gun ik ook andere ouderen. Door de uitjes met Vier het Leven hebben ze altijd wat te vertellen aan hun kinderen en kleinkinderen. Ze genieten van sociale contacten. Ik denk echt dat door actief te blijven, je veel leuker oud wordt."

Wie mee wil gaan als gast of als gastheer of gastvrouw met Vier het Leven kan bellen naar het hoofdkantoor (035) 5245156 of kijken op www.4hetleven.nl. Toets uw postcode in en u ziet het programma voor de komende 3 maanden.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant