Logo deteylinger.nl
Ingrid Verdegaal begon vorig jaar de Elsgeesterhof. | Foto: pr.
Ingrid Verdegaal begon vorig jaar de Elsgeesterhof. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Voorhout

Zelfpluk groentetuin Elsgeesterhof zoekt nieuwe locatie

  Duurzaam & Groen

Voorhout • Ingrid Verdegaal begon in 2019 op het complex van Volkstuinvereniging Elsgeest een gemeenschapstuin waar ze biodynamisch tuiniert. Meer dan dertig huishoudens in Teylingen eten sla, peultjes, sperziebonen, broccoli, tomaten en andere onbespoten groenten van deze tuin. Elke week een afwisselend pakket. Milieuvriendelijk en lokaal geteeld. Op zaterdag 18 juli kan iedereen zelf een kijkje komen nemen tijdens de open tuindag van Elsgeesterhof.

Een warme zomerdag in juni. Er is een hittegolf op komst. Volkstuinencomplex ligt er prachtig bij mede dankzij de regen van de afgelopen week. Vogels fluiten het hoogste lied, op een van de tuintjes harkt een pleziertuinder onkruid bij elkaar. Een ander is nog niet zover; hij schoffelt tussen de peulen. Hier heerst rust.

Achterin op het complex laat een zwoel windje een witte vlag wapperen met het logo van Elsgeesterhof. Deze tuin en enkele omliggende tuinen zijn het domein van Ingrid Verdegaal. In 2019 begon zij hier biodynamisch te tuinieren. Ze voorziet ongeveer dertig huishoudens in Voorhout en omgeving van onbespoten, verse groenten. Maar het voortbestaan van de gemeenschapstuin wordt bedreigd.

Andere plek

Elsgeesterhof beleeft haar tweede seizoen en heeft diverse tuintjes in het zuidelijk deel van het volkstuincomplex. Maar Ingrid Verdegaal kijkt uit naar een nadere locatie. “Daar zijn verschillende redenen voor. We willen graag uitbreiden, maar daar is hier geen ruimte voor. Daarnaast is er nu weer een wachtlijst voor een volkstuintje. Het is wel jammer, want we hebben veel energie gestoken in de tuintjes die we nu hebben.”

De biodynamische tuin wordt ook bedreigd door de expansiedrift van de sportverenigingen. Waar nu nog biologische aardappelen groeien, moeten straks sporters aan hun conditie kunnen werken. “”We moeten dus inschikken, terwijl ik juist wil uitbreiden”, zegt Ingrid. “Dan kan ik ook een stuk grond inzaaien met een groenbemester, zodat de bodem zich kan herstellen. En kippen houden en een veldje bloemen neerzetten.”

Haar ideaal is een locatie van ongeveer een hectare groot, zeg maar twee voetbalvelden. Maar komt daar maar eens om in onze streek. Ingrid kijkt hoopvol in de richting van de Ruïne van Teylingen. De gemeente wil het gebied rond het voormalige slot van Jacoba van Beieren herinrichten. “Het zou prachtig zijn als ik daar een hectare beschikbaar zou krijgen”, mijmert Ingrid. “Maar of dat erin zit? Ik ben in ieder geval op zoek naar iets anders. Tips zijn van harte welkom.”

Lees meer in De Teylinger van woensdag 8 juli.

Tekst met dank aan Jos Leijen

Meer berichten