Wilfred van Rijn beantwoordt vragen van bezoekers tijdens de vijfde Levenskunst.
Wilfred van Rijn beantwoordt vragen van bezoekers tijdens de vijfde Levenskunst. Foto: pr.

De wonderlijke weg van Wilfred van Rijn

Geloof & Religie Voorhout

Voorhout • Wilfred van Rijn was zondag 8 maart te gast bij Levenskunst in de Paraplu, met kardinaal Simonis als prominent bezoeker: twee geloven in één ruimte die samen de zorgen delen omtrent de leegte in de samenleving. Wilfred toont zich iets optimistischer: hij ziet vele jongeren die zich met hart en ziel inzetten voor het klimaat en voor een rechtvaardiger wereld. 

Simonis ziet dat jongeren niet meer leven vanuit waarden en normen waardoor burn-out en depressiviteit onder hen voorkomt. Van Rijn en Simonis constateren ook veel onverschilligheid over geloof bij ouders. Dat helpt de jeugd niet bij geloofskeuzes als er vele verleidingen zijn waar zij aan bloot staan.

Van technische studie naar theologie

Wilfred van Rijn is voorganger van Baptistengemeente Kaleb Teylingen en nauw betrokken bij de Paraplu. Op vrijdag is hij regelmatig aanwezig als de dominee, die trakteert en met wie je een goede ontmoeting kunt hebben. Van Rijn koos na een technische studie aanvankelijk voor het bedrijfsleven. In die tijd leerde hij zijn vrouw kennen, die al een duidelijke geloofskeuze had gemaakt en die hem inspireerde een theologisch studie te volgen. Daarvoor nam hij ontslag en vertrok hij naar de protestantse, theologische faculteit in Leuven (België), levend van zijn spaarcenten en een vrouw en twee kinderen achterlatend in Rijnsburg. Een stap die natuurlijk ook twijfel bracht, maar Wilfred raakte steeds meer overtuigd van zijn roeping. 

Gewone en directe taal

Eenmaal klaar met zijn studie kwam het grote wachten op het telefoontje, dat hem naar zijn plek zou leiden. Hij werd allereerst aangenomen bij de EO om de mogelijkheden van het internet te verkennen. Daarna volgde een telefoontje voor het opzetten van een nieuwe gemeente in Voorhout. Pionieren pur sang. In een kleine ruimte bij Foreholte kwamen zo’n 15 mensen samen. Hoewel hij zich iets anders had voorgesteld, geloofde Wilfred dat God hem op deze plaats wilde gebruiken. Er gebeurde mooie dingen, mensen kwamen tot geloof, dat was heel bemoedigend. Na bijna 20 jaar zijn zo’n 300 mensen (inclusief veel kinderen) betrokken bij Kaleb. Erik Hietkamp vroeg vervolgens Wilfred naar het geheim van de groei van Kaleb, nu in Nederland veel kerken leeglopen. In alle bescheidenheid noemde Wilfred het spreken over het evangelie in gewone en directe taal en de kracht van de Kaleb-gemeenschap. 

Erik Hietkamp had zich verdiept in enkele interviews met Wilfred, die op internet te lezen zijn. Daarin spreekt hij over de kleine Zacheüs -de corrupte belastingambtenaar uit de Bijbel- die klom in de boom, werd ontdekt door Jezus en werd door Hem gezien wie hij was. Niet de foute tollenaar, maar de nieuwsgierige door vele uitgekotste man, die Jezus wilde leren kennen. Zo wil Wilfred velen naar Christus leiden. 

Stap in onzekerheid

Het open interview met Wilfred werd zeer gewaardeerd, zo bleek na afloop uit de gesprekken. Hij volgde een wonderlijke weg door het leven. Hij koos niet voor een succesvolle baan in het bedrijfsleven, maar zette een stap in onzekerheid, liet veel daarbij achter en volgde zijn roeping. Dat vergt moed, wat Wilfred omschrijft als ‘wel bang zijn, maar toch doorgaan’. Het kleine groepje christenen in Voorhout bleef hij trouw, een belangrijke waarde voor hem, die hij graag overdraagt aan bijvoorbeeld jonge mensen, die hij voorbereidt op hun huwelijk. Tenslotte geniet Wilfred van de Paraplu als laagdrempelige plek om Voorhouters te ontmoeten en hen de aandacht te geven, die de missie van de winkel beoogt. De kerken komen zo naar de mensen toe in plaats van omgekeerd. Dat past bij deze tijd. 

Nieuw seizoen Levenskunst

Het gesprek met Wilfred van Rijn was de vijfde en laatste Levenskunst van dit winterseizoen. In november start een nieuwe cyclus. In het najaar leest u hier meer over in De Teylinger.

Uit de krant