Afbeelding
Foto: pr.

Nipte overwinning D66 bij scholierenverkiezing RLS

Onderwijs Sassenheim

Sassenheim • De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor het Rijnlangs Lyceum Sassenheim aanleiding om extra aandacht te geven aan het begrip democratie. Bij de scholierenverkiezing kwam D66 nipt als winnaar uit de bus

Een groepje enthousiaste leerlingen organiseerde de scholierenverkiezingen die op school in de dagen vlak voor de verkiezingen plaatsvonden. Het werd een nipte overwinning voor D66, ruim 300 leerlingen wisten de stemhokjes te vinden.  


Lessen in democratie

“Parlementaire democratie spreekt deze dagen leerlingen meer dan anders aan en daarom hebben we er voor de bovenbouw een thema van gemaakt”, zegt dhr. M. Algera, docent maatschappijwetenschappen. “Leden van alle lokale partijen van Teylingen kwamen, fysiek of online, langs in de lessen maatschappijleer van mavo3, havo4 en vwo4. Onze leerlingen konden hun, vaak kritische, vragen stellen en met hen in discussie gaan. Daarnaast richtten zij een eigen partij op en legden hun profiel voor aan de politici, het leverde openhartige en waardevolle gesprekken op. Juist hierdoor leren jongeren waarom stemmen belangrijk is en ook hoe zij betrokken kunnen worden bij de lokale politiek.”

Bezoek burgemeester

“Vorige week kwam onze burgemeester Carla Breuer naar het RLS en de leerlingen waardeerden haar bezoek enorm”, vervolgt Algera. Havo4 kreeg van haar een gastles waarin de burgemeester toelichtte hoe de lokale politiek werkt en hoe je in de politieke praktijk omgaat met polarisatie. 

“En het krijgt nog een vervolg! Samen met de gemeente gaan deze leerlingen een masterclass politiek organiseren eind maart, begin april voor extra geïnteresseerde leerlingen. Het is veelbelovend en goed dat democratie en politiek zo leeft op het RLS”, besluit Algera.

Uit de krant