Commissie gaat spreken over breder trekken toelage mantelzorgers | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
| Foto: archief/Treffend Beeld
| Foto: archief/Treffend Beeld (Foto: pr./Treffend Beeld)
Teylingen

Commissie gaat spreken over breder trekken toelage mantelzorgers

  Politiek

Teylingen • De Regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) voor mantelzorgers, biedt hen de mogelijkheid om gebruik te maken van hulp bij het huishouden. Zij kunnen per kalenderjaar voor 52 uur huishoudelijke hulp krijgen. De mantelzorger kan hierdoor ontlast worden. Er wordt echter maar weinig gebruik van gemaakt. De gemeente wil de regeling daarom wat breder inzetbaar maken dan alleen huishoudelijke hulp.

Door Nico Kuyt

In Teylingen staan ongeveer 500 mantelzorgers geregistreerd bij Welzijn Teylingen. Voor hen is in totaal een beschikbare budget van 237.217 euro. Daarvan is nog maar 13.500 euro gebruikt voor de huishoudelijke hulp aan mantelzorgers. De gemeente wil nu dat het geld ook aan andere dingen besteed kan worden om de belasting van mantelzorgers te verlichten, zoals door individuele ondersteuning of door andere projecten gericht op verlichting van mantelzorg. De bredere toepassing sluit meer aan bij de behoeften van mantelzorgers, zo wordt gedacht.

Hillegom al breder

Dezelfde regeling wordt in Hillegom al breder toegepast. De ervaringen zijn daar positief. De mantelzorgers worden op deze manier vraaggericht ondersteund. In Hillegom waren in het eerste half jaar van 2018 26 aanvragen. Dit in vergelijking met de magere zes aanvragen in Teylingen. Naast aanvragen voor huishoudelijke hulp waren er in Hillegom bijvoorbeeld aanvragen voor respijtzorg aan huis, een aanvraag voor hulp van een hoveniersbedrijf, het volgen van een EHBO-cursus of een ontspanningsactiviteit.

De raadscommissie Welzijn gaat het voorstel op maandag 14 januari bespreken. Op donderdag 31 januari neemt de gemeenteraad vervolgens een besluit. Bij een positief besluit treedt de nieuwe regeling in werking. Een evaluatie wordt gehouden aan het eind van dit jaar.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>