Financiële tegenvaller bij kozijnen Hoogh Teylingen | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: Cor de Mooy
Voorhout

Financiële tegenvaller bij kozijnen Hoogh Teylingen

  Politiek

Voorhout • De kozijnen van het clustergebouw Hoogh Teylingen is het gemeentelijk hoofdpijndossier dat bij zijn slot alleen nog migraine oplevert. Het gaf tegenvaller op tegenvaller en kostte een gulzige greep in de gemeentelijke schatkist. Maar dat is hopelijk nu afgesloten.

Door Nico Kuyt

Het was de gemeente Voorhout nog die de opdracht gaf voor de bouw. En als opdrachtgever was Voorhout verantwoordelijk. Na oplevering bleek al spoedig dat de ramen lekten. De kit-spuit werd rijkelijk toegepast. Het bleek slechts een tijdelijke oplossing. Intussen verliep na tien jaar de garantie. De gemeente zat als opdrachtgever opgezadeld met een prangend probleem. En dat heeft Teylingen behoorlijk veel geld gekost, maar nam haar verantwoordelijkheid.

Een miljoen euro

Als laatste zijn in de zomer van 2018 de kozijnen vervangen van het deel van de basisscholen en een restdeel van de appartementen. De gemeenteraad had hiervoor een krediet beschikbaar gesteld van 940.500 euro, maar moest het later weer verhogen met 120.000 euro. De totale kosten liepen daardoor op naar iets meer dan een miljoen euro.

BTW niet aftrekbaar

Echter, de ellende bleef de gemeente in deze afsluitende apotheose nog niet bespaard. Bij het opstellen van de jaarrekening constateerde de afdeling financiën dat de BTW van dit krediet Teylingen niet mag worden afgetrokken. Gemeenten kunnen zo'n vrijstelling krijgen van het betalen van BTW via het zogeheten compensatiefonds. Maar investeringen in schoolgebouwen zijn daarvan uitgesloten.

Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen gaat de gemeente zich de komende maanden inzetten in het verkrijgen van bredere kennis rondom BTW door onder andere opleidingen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>