Geen tijdelijke vergunning voor zelfoogsttuin aan ‘s-Gravendamseweg
Logo deteylinger.nl
<p>In september presenteerden Verdegaal en Bader (l) hun plannen.&nbsp;</p>

In september presenteerden Verdegaal en Bader (l) hun plannen. 

(Foto: archief/Piet de Boer)
Voorhout

Geen tijdelijke vergunning voor zelfoogsttuin aan ‘s-Gravendamseweg

  Politiek

Voorhout • Het ligt niet in de lijn van verwachting dat de groenten-zelfoogsttuin verhuist van het volkstuincomplex Elsgeest naar de door de initiatiefnemers Ingrid Verdegaal en Jacqueline Bader gewenste locatie aan de ’s-Gravendamseweg. B&W ziet weinig kans van slagen van een aanvraag voor een vergunning en ook niet een tijdelijke. De locatie is bollengrond.

door Nico Kuyt

Op het gewenste perceel werden eerder paarden geweid, maar daartegen heeft de gemeente gehandhaafd. Voor een mogelijke komst van de eco-moestuin ´Elsgeesterhof’ heeft B&W een agrarisch advies door een bureau laten opstellen. Hieruit blijkt dat de moestuin volgens het geldende bestemmingsplan niet is toegestaan. Op de bollengrond mogen alleen bolgewassen, snijbloemen en tuinplanten als hoofdactiviteit worden geteeld. Het is in strijd met gemeentelijk en ook regionaal beleid, namelijk de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG) die bollengrond beschermt. Verder trekt het initiatief aanzienlijk verkeer aan en en B&W vreest voor verkeeronveilige situaties. B&W geeft aan dat het in de lijn der verwachting ligt dat de gemeente geen medewerking kan verlenen voor een moestuin op deze plek, mochten de initiatiefnemers een aanvraag voor een vergunning indienen.

Tijdelijke vergunning

Het CDA stelde over de waarschijnlijke afwijzing vragen aan B&W. De fractie vraagt zich af of er niet toch een mouw aan te passen valt, bijvoorbeeld door een tijdelijke vergunning. Maar B&W antwoordt dat de verwachting is dat dit initiatief ook hiervoor de toets niet kan doorstaan, want ook een aanvraag voor een tijdelijke vergunning dient aan verschillende ruimtelijke aspecten te worden getoetst voordat die kan worden verleend. B&W geeft verder aan met de initiatiefnemers te blijven zoeken naar alternatieven. Tot nu zijn een aantal alternatieven samen onderzocht maar evenwel afgevallen.

Weinig plekken

De initiatiefnemers hebben een reactie opgesteld over het agrarisch advies. Zij geven aan dat in aanloop naar de verhuizing zij al veel plekken hebben onderzocht, maar stootten steeds op beperkingen, zoals locaties met eerste klas bollengrond of zoals bij de ruïne van Teylingen waar de locatie tot 2023 is verhuurd, Het is hen duidelijk geworden dat er geen andere locaties zijn die het mogelijk maken om Elsgeesterhof in 2021 te kunnen huisvesten en dat de ‘s-Gravendamseweg dé uitgelezen plek is voor hun onderneming. Voor hen dringt de tijd, want ze moeten nu aan de slag om in april te kunnen oogsten. | 

Meer berichten