Afbeelding
Foto: pr

Straks simpeler van schulden af

Politiek Teylingen Teylingen

Teylingen • De raadscommissie Welzijn kan zich vinden met het instellen van een saneringskrediet voor inwoners met schulden. De totale schuld gaat dan over naar de Kredietbank Nederland en de schuldeisers krijgen direct een afgesproken aflosbedrag. 

Door Nico Kuyt

Op deze wijze is de inwoner in één keer van zijn schulden af en heeft hij nog maar één schuldeiser over, namelijk de Kredietbank Nederland, die tot een totaalbedrag van 5.000 euro de schuld overneemt. De schuldeisers krijgen een afgesproken (deel)bedrag van de schuld snel uitgekeerd en de schuldenaar betaalt in drie jaar, afhankelijk van de berekende afloscapaciteit, het schuldbedrag af aan de Kredietbank. Dat zorgt voor rust bij de inwoner en de schuldeiser weet bij het begin het bedrag wat hij tegemoet ziet en hoeft niet nog jarenlang te wachten op de afbetaling van de schuld. Er ligt wel een risico dat niet iedereen kan terugbetalen en daarvoor wordt aangesloten bij het Landelijk Waarborgfonds Saneringskredieten. Hierdoor wordt ook het kleinste risico op niet terugbetaling afgedekt. 

Makkelijker voor inwoners

De raadscommissie Welzijn was ‘superblij’ met het instellen van deze regeling. Het maakt het leven van mensen met schulden gemakkelijker en zorgt dat de Intergemeentelijke Sociale Dienst minder werk hoeft te doen omdat het proces veel eenvoudiger is. En zeker in deze tijd waar de prijzen maar stijgen en stijgen, meer mensen een aanspraak doen op schuldhulp, is het een goede ontwikkeling, zo klonk door de raadzaal. Er is voor de schuldeisers weliswaar een plafond voor terugbetaling van de schuld, maar als zij een hoger bedrag zouden eisen, dan lopen zij het risico helemaal niets te krijgen, zo maakte wethouder Elsbeth Koek helder op vragen uit de commissie. 

Het saneringskrediet gaat nu als een hamerstuk naar de gemeenteraad. Het uitgangspunt is om vanaf 2023 te starten met het aanbieden ervan.

Uit de krant