Logo deteylinger.nl
Een zorgmedewerker wordt op corona getest in de corona drive-in bij Alrijne 
Ziekenhuis Leiderdorp. | Foto: Unity.NU
Een zorgmedewerker wordt op corona getest in de corona drive-in bij Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. | Foto: Unity.NU (Foto: Unity.NU)
Teylingen

Test op corona nu voor iedereen beschikbaar

  Zorg & Welzijn

Regio • Iedereen met milde klachten die op COVID-19 kunnen wijzen, kan zich vanaf maandag 1 juni laten testen. De coronatest is gratis.

Inwoners kunnen bellen als ze milde klachten hebben die lijken op een verkoudheid. Daarbij gaat het om een loopneus, niezen, keelpijn, spierpijn, hoesten, verhoging en plotseling verlies van geur en smaak. Bij deze klachten is het belangrijk dat mensen in thuisquarantaine blijven tot de uitslag van de test bekend is, om zo te voorkomen dat ze anderen besmetten.

Telefonische afspraak

Om een test op COVID-19 aan te vragen, kunnen inwoners bellen naar het landelijk coronatest afsprakennummer: 0800-1202. Dat is elke dag tussen 8.00 en 20.0 uur bereikbaar. Het is belangrijk om het eigen BSN (Burger Service Nummer) bij de hand te houden.

De call-agent stelt vervolgens een paar vragen over de klachten. Daarna maakt hij een afspraak bij een testlocatie in de buurt. Bellers krijgen dan de tijd en plaats waarop de test wordt uitgevoerd te horen. De test wordt zo snel mogelijk uitgevoerd, bij voorkeur de volgende dag al. De dichtstbijzijnde testlocaties in deze regio zijn de drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp en een walk-in in Katwijk.

Sommige mensen kunnen vanwege hun gezondheid niet naar een testlocatie komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een zorginstelling wonen. In dat geval komt de GGD bij hen langs om de test af te nemen.

Test in auto

De coronatest wordt in de auto afgenomen bij de testlocatie. Neem een ID kaart, paspoort of rijbewijs mee. Tijdens het afnemen van de test blijft de patiënt in de auto zitten. Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer vijf minuten.

De testuitslag volgt binnen 48 uur. Geteste inwoners moeten thuisblijven tot hun testuitslag aan ze bekend is gemaakt.

Meer berichten