Logo deteylinger.nl
Foto:

Zilversmid uit Nepal te gast in Wereldwinkel

  Activiteiten

Sassenheim • In de Wereldwinkel komt donderdag 13 december bezoek uit Nepal. De Nepalese zilversmid Dambar toont vanaf 10.00 uur een grote collectie zilveren sieraden, met de hand gemaakt in zijn werkplaats in Kathmandu.

Dambar heeft al sinds vele jaren een speciale band met Nederland. Hij is geboren in een gezin van de laagste kaste in een afgelegen dorp in het Nuwakot District in Nepal. Als klein kind leerde Dambar van zijn vader, die ijzersmid was, de eerste kneepjes van het smeden. Er kwam een flinke tegenslag toen bleek dat Dambar een ernstige vorm van tuberculose had. Als kind van een kasteloze familie zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar hij ontmoette de Nederlander Jos Bus die zich zijn lot aantrok. Bus, die een hulporganisatie coördineerde en veel in Nepal was, bekostigde een opleiding tot zilversmid, waardoor Danbar kon beginnen met het maken van zilveren sieraden.

Aardbeving

Na de aardbevingen in Nepal in 2015 de opdrachten dusdanig terug gelopen dat hij niet veel werk meer heeft voor zijn werknemers. Om hen aan het werk te houden komt hij naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen. Dambar is te gast bij vrijwilligers van de Wereldwinkel en bezoekt winkels in de regio. Op donderdag 13 december is hij van 10.00 tot 17.00 uur in de Wereldwinkel Sassenheim (Kerklaan 11).

Meer berichten