Teylingen heeft nog 1,7 miljoen op de plank liggen voor de wmo. | Foto: pr.
Teylingen heeft nog 1,7 miljoen op de plank liggen voor de wmo. | Foto: pr.

Overschot Wmo door ruime inschatting cliënten

Algemeen Politiek

Teylingen • De gemeente heeft vorig jaar 1,7 miljoen euro niet besteed aan de zorg rond de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het overschot op het budget voor jeugd- en thuiszorg is vooral veroorzaakt door de ruimte inschatting van het aantal cliënten dat van de Wmo gebruik zou maken. Deze week bleek dat in Nederland alle gemeenten samen nog zo'n 1,2 miljard in de Wmo-portemonnee hebben zitten.

Meerdere gemeenten in Nederland hebben het budget voor jeugdzorg en voor zorg en ondersteuning thuis niet uitgegeven, zo meldde de NOS deze week op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook in Teylingen is er een fors overschot van 1,7 miljoen op de Wmo-begroting. De gemeente liet het onderzoek door bureau AEF uitvoeren omdat het wil weten wat de oorzaak hiervan is.

AEF analyseerde de gegevens over de zorgvragers in Teylingen en hield daarnaast een enquête onder alle inwoners. In het onderzoek concludeert AEF dat de misrekening ontstond in de overdrachtsbestanden van eind 2014 waarin cliënten met indicaties waren opgenomen die daarna, in 2015, gedeeltelijk of helemaal geen hulp of ondersteuning via de Wmo ontvingen. Bijvoorbeeld omdat ze na 2014 in plaats van onder de Wmo, gedeeltelijk onder de Wet langdurige zorg (Wlz) gingen vallen. Sommige van deze cliënten kregen bovendien een andere (goedkopere) vorm van begeleiding dan waarvoor ze volgens de overdrachtsbestanden waren geïndiceerd. Gemeente Teylingen nam deze cliënten en indicaties, net als veel andere gemeenten, vanwege de late overdracht wel op in de begroting van 2015.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat veel mensen niet wisten voor welke vorm van hulp en ondersteuning ze in aanmerking kwamen. Dit speelde met name bij hulp bij het huishouden en ondersteuning in de vorm van vervoer. Ook was voor velen onbekend hoe de aanvraagprocedure loopt. Teylingen zal hierop actie ondernemen. In de Wmo plannen voor 2017 en 2018 heeft communicatie hierover dan ook topprioriteit. Vooral communicatie 'op maat' krijgt voortaan nadrukkelijke aandacht. De eigen bijdrage is vrijwel geen reden om af te zien van gebruik van de Wmo.

Uit de krant