Logo deteylinger.nl
Ellen Warmerdam: 'Er wordt weinig gepraat over mogelijkheden in de laatste fase'. | Foto: Esther Luijk
Ellen Warmerdam: 'Er wordt weinig gepraat over mogelijkheden in de laatste fase'. | Foto: Esther Luijk

Sterven bespreekbaar maken op de Dag van de palliatieve zorg

Teylingen ♦ De internationale dag van de palliatieve zorg is op zaterdag 8 oktober. Dit jaar is er vanuit het Hospice Duin- en Bollenstreek extra aandacht voor deze dag in de vorm van een informatiebijeenkomst. Het thema van de bijeenkomst is 'Kwaliteit van leven als het leven pijn doet' en is bedoeld voor alle geïnteresseerde inwoners van de Duin- en Bollenstreek.

Door Esther Luijk

Ellen Warmerdam, coördinator van het Hospice, vertelt over het belang van deze bijeenkomst. "Als mensen ongeneeslijk ziek zijn, staat hun wereld op z'n kop. Vaak gaan mensen dan pas nadenken over het laatste stukje van hun leven. Angst voor pijn speelt vaak een grote rol. Ze moeten omschakelen van de hoop om nog te genezen naar de acceptatie en het 'hoe kunnen we het laatste stukje kwalitatief hoog houden'. Er wordt vaak weinig gepraat over de mogelijkheden, terwijl mensen meestal wel veel vragen hebben. Met deze bijeenkomst willen we sterven bespreekbaar maken en laten zien dat de mensen de regie in eigen hand kunnen houden. Zo hopen we de mensen ook antwoorden te kunnen geven."

Levenseinde

Tijdens de bijeenkomst zullen verschillende onderwerpen aan bod komen, besproken door drie mensen die betrokken zijn bij het Hospice. Dick Koster, vervangend arts in het hospice, zal ingaan op verschillende vraagstukken rond het levenseinde. Warmerdam: "Hij zal het vooral hebben over palliatieve sedatie en euthanasie. Het zijn twee heel verschillende dingen en er is vaak onduidelijkheid over. Hij zal uitleggen wat het verschil is en ook duidelijk maken wat de mogelijkheden daarbij zijn".

Fabels en feiten over morfine

Ook Carla Juffermans, huisarts en consulent palliatieve zorg, zal aan het woord komen. Zij gaat in op de fabels en feiten rondom morfine. Warmerdam: "Veel ongeneeslijk zieke mensen hebben angst voor pijn, en hebben daar veel vragen over. Er zijn daarbij veel misverstanden over het gebruik van morfine. Er wordt regelmatig gedacht dat morfine een einde aan het leven maakt, of in ieder geval een einde aan het leven zoals het tot dusver

Meer berichten