Dit zijn de inmiddels beruchte maar volledig veilige TPE-korrels die op de Noordwijkse voetbalvelden zijn gebruikt.
Dit zijn de inmiddels beruchte maar volledig veilige TPE-korrels die op de Noordwijkse voetbalvelden zijn gebruikt.

Teylingse clubs voetballen voorlopig door op kunstgras

Algemeen

Teylingen ♦ Voetbalclubs spelen voorlopig door op de kunstgrasvelden waar rubberkorrels op liggen. Vorige week ontstond ophef over de korrels, omdat sporten op het veld mogelijke gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

De korrels zijn gemaakt van fijngemalen rubber, dat afkomstig is van oude producten zoals versnipperde autobanden. Een eerder onderzoek in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de risico's voor de gezondheid werd door het televisieprogramma Zembla in de meest recente uitzending in twijfel getrokken. Het onderzoek zou te weinig proefpersonen hebben gevraagd hun urinemonster in te leveren. Bovendien zijn sommige monsters niet in het onderzoek meegenomen.

Negen velden

In Teylingen maken alle voetbalclubs gebruik van de kunstgrasvelden met rubberkorrels. Op sportpark Elsgeest in Voorhout liggen drie velden met rubber, in Warmond bestaat 1,5 veld uit de korrels en in Sassenheim zijn op de sportpark De Roodemolen vijf van dit soort velden. Het afgelopen weekend zijn alle wedstrijden doorgegaan. De gemeente volgt het landelijk beleid dat zich baseert op het RIVM dat stelt dat er geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn.

Inmiddels heeft minister Schippers het RIVM gevraagd opnieuw onderzoek te doen. Ze wil voor het einde van het jaar meer duidelijkheid. Het European Chemicals Agency voert momenteel ook onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat. De resultaten worden rond februari verwacht.

Bij sommige clubs in Nederland wordt het zekere voor het onzekere genomen en worden de rubberkorrels vervangen door kurk. De ondergronden van de velden in Teylingen zijn eigendom van de gemeente, legt een woordvoerder uit. "Als een vereniging vraagt om de renovatie van een veld dan verstrekt de gemeente doorgaans het geld voor een basisveld. De vereniging kan dan vervolgens zelf de keuze maken voor het type veld dat zij aanlegt." Ze laat weten dat de gemeente het onderzoek wil afwachten voor het wil reageren op vragen over eventuele vervanging van de velden.

Uit de krant