Afbeelding

Barensteel voor Bart de Jong

Algemeen Sassenheim

Sassenheim ♦ Nadat hij in 2010 al als Lid in de Orde van Oranje Nassau Koninklijk werd onderscheiden, ontving Bart de Jong ook de gemeentelijke onderscheiding voor een bijzondere vrijwilliger. Vorige week woensdag speldde wethouder Arno van Kempen hem in het gebouw van speeltuin Beatrix de Zilveren Barensteel op.

Door Piet van Kampen

"Ik had niets in de gaten en ging naar de bijeenkomst van de medewerkers van de Wereldwinkel. Toen de wethouder mij naar voren riep was dat een volkomen verrassing. Natuurlijk voel ik me vereerd, maar eigenlijk doe je al dit werk samen," tracht de aimabele De Jong zijn onderscheiding enigszins af te zwakken en de eer met collega's te delen. Het tekent zijn karakter. Een sociale man die zich inzet voor de medemens. Niet alleen in de gemeente Teylingen maar zijn betrokkenheid voor het leven van mensen in de Derde Wereld is groot. Hij zit op zijn praatstoel als hij zijn drijfveer om eerlijke handel, tegenwoordig bekend als fair trade, te promoten. "De mensen in Afrika hebben ook recht op een goed leven, onderwijs, wonen en sociale voorzieningen. Ook hebben zij recht op een goede prijs voor hun producten om zo een menselijk bestaan te kunnen lijden. Vandaar dat ik mij hier voor heb ingezet."

Zijn passie en gedrevenheid vormden de basis voor het openen van de Wereldwinkel in Sassenheim. Twaalf jaar was hij voorzitter van de werkgroep Wereldwinkel, maar op 75-jarige leeftijd heeft hij het vaandel overgedragen aan zijn opvolger Rien van Elsakker. Hij was daarnaast ook de man van de klusjes, de publiciteit en de opleidingen voor de medewerkers.

Milleniumgemeente

Mede dankzij de inbreng van De Jong werd Teylingen een Milleniumgemeente, waardoor de gemeente zich sinds 2014 Fair Trade gemeente mag noemen. In zijn hart is hij er trots op, ook al laat hij dit niet openlijk blijken. "Maar nu we dit met elkaar hebben bereikt is het ook zaak om het te blijven onderhouden", blikt hij vooruit."Ik ben dan wel voorzitter-af van de Wereldwinkel, maar mijn inbreng voor de gemeente gaat door. Ik kan dat nog niet loslaten."

Samen

Los van zijn activiteiten voor de Wereldwinkel en de gemeente heeft De Jong zijn Zilveren Barensteel ook gekregen door inzet voor de Voedselbank, zijn inbreng bij de PvdA en presentaties te geven op scholen om jonge ondernemers spelenderwijs bij te brengen wat fair trade ondernemen inhoudt. Daarnaast zette hij zich ook in voor de Protestants Christelijke gemeente Sassenheim.

De Jong blikt terug op een periode waarin hij zich met ziel en zaligheid voor de medemens inzette. "Ik ben tevreden over het succes van de Wereldwinkel. Maar dat hebben wij met de ondernemers samen gedaan," benadrukt hij nogmaals. Het siert de man die zeer terecht de gemeentelijke onderscheiding ontving.

Uit de krant