Afbeelding

Kaagwater bij keerpunt van jaarlijkse Strontrace

Algemeen Warmond

Warmond n Het startschot voor de jaarlijkse Strontrace klinkt op maandag 17 oktober om 13.00 uur. De deelnemende schepen varen op traditionele wijze, zonder hulp van een motor, vanuit Workum naar het keerpunt in Warmond.

De bemanningen zullen bij tegenwind of gebrek aan wind moeten bomen en jagen om hun vracht zo snel mogelijk in het westen van het land af te leveren. De zware race die al meer dan 40 jaar gevaren wordt, spreekt tot ieders verbeelding. Zodanig, dat zelfs grootschalige werkzaamheden, zoals bij de brug in Hillegom, worden uitgesteld om zo de wedstrijd soepel te laten verlopen. De skûtsjes, tjalken en klippers vertrekken op maandag 17 oktober en kunnen vanaf dinsdagmiddag 18 oktober in park Groot Leerust in Warmond verwacht worden.

Busreis

De Stichting Zeilvaart Warmond organiseert weer een busreis vanuit Warmond naar Workum om bij de start aanwezig te zijn. De bus vertrekt op 8.00 uur stipt vanaf de Meerrustlaan in Warmond. Op de heenweg is er zoals elk jaar een korte excursie; ditmaal is de stop bij de distilleerderij van Sonnema in Bolsward voor een kopje koffie, maar ook voor een rondleiding en een slokje Berenburg. De terugreis vanuit Workum naar Warmond is om 17.00 uur en bij aankomst in Warmond kunnen de reizigers aanschuiven bij de erwtensoepmaaltijd. De kosten voor deze trip zijn 25 euro voor donateurs, en 27,50 euro voor niet-donateurs van de Stichting Zeilvaart Warmond. De kosten voor de maaltijd zijn niet in de prijs inbegrepen, maar wel graag aanmelden. Inschrijven voor de reis via info@zeilvaartwarmond.nl.

Kaagwater

Een tweede manier om de race te ervaren is de ontvangst van de schepen in park Groot Leerust in Warmond. Het eerstkomende schip zal traditiegetrouw door burgemeester Carla Breuer welkom worden geheten met een fles Kaagwater. De salonboot De Heere Schouten is ook paraat en neemt belangstellenden graag mee de Kaag op om de aankomende schepen te verwelkomen en de vertrekkende schepen uit te zwaaien. Vanzelfsprekend kan de race ook via internet gevolgd worden. De link naar de track-en-trace informatie van alle schepen is op te vragen via de website van de Stichting Zeilvaart Warmond. Op die manier is precies te zien wanneer de schepen in het park Groot Leerust aankomen, maar eigenlijk is het park de hele dinsdag en woensdag een bron van gezelligheid met horeca en de shanties gezongen door het Schippertjeskoor op dinsdagavond.

Het complete programma en alle schepen die deelnemen met hun bemanningen, staan vermeld op www.zeilvaartwarmond.nl.

Uit de krant