Wethouder Arno van Kempen onthult samen met de deelnemende ondernemers en de werkgroepleden de EerlijkWinkelen kaart.
Wethouder Arno van Kempen onthult samen met de deelnemende ondernemers en de werkgroepleden de EerlijkWinkelen kaart.

App zet (h)eerlijk winkelen op de kaart

Algemeen

Teylingen ♦ Waar vind je artikelen die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? In Teylingen is daar sinds deze week de EerlijkeWinkelen kaart voor, een app waarop te vinden is waar fairtrade, biologische of tweedehands producten te koop zijn.

Fair Trade is sinds 2014 al een van de speerpunten van de gemeente, sinds Teylingen werd benoemd als Fair Trade gemeente. Dat is geen titel die je zomaar krijgt, maar waarbij aan een aantal eisen voldaan moet worden. Om dat voor elkaar te krijgen is er in Teylingen een werkgroep opgericht. Vanuit die groep kwam ook het initiatief om aan te sluiten bij de EerlijkWinkelen kaart. De kaart met fair trade shop routes in onder andere Amsterdam en Den Haag is in 2010 gelanceerd. En nu dus ook in Teylingen, waar in totaal veertien winkels en horeca het predicaat 'Eerlijke winkel' hebben gekregen. Dat was nog niet zo eenvoudig, zegt Bart de Jong, een van de zes vrijwilligers in de werkgroep. "We zijn hier een half jaar geleden al mee begonnen, maar na meerdere oproepen reageerde alleen de Wereldwinkel enthousiast."

Uiteindelijk is de winkelkaart toch aardig ingevuld, al blijft Warmond met één webwinkel wel een beetje achter. In Voorhout zijn staan vijf winkels en horeca op de kaart en Sassenheim acht. Het aanbod is divers; van de Wereldwinkel en kringloopwinkels tot horeca en een bedrijf in woninginrichting. De beoordeling van de winkels op hun 'eerlijkheid' was dan ook echt maatwerk, legt De Jong uit. "Eerlijk winkelen is een beetje een ingewikkelde wereld. Je kan ze niet allemaal langs dezelfde meetlat leggen. Het is belangrijk dat van de aangeboden producten voor een groot deel duurzaam, biologisch of fair trade is. Ook moeten ze ondernemers een certificaat kunnen overleggen. Zo'n keurmerk onderzoeken wij ook grondig, om zeker te weten dat het binnen het Eerlijk Winkelen past."

John de Kooker van Grand Café Graaf Jan hoefde in ieder geval niets extra's te doen voor het keurmerk: "Wij hebben al veel biologische en fair trade producten zoals vlees, wijnen en koffie en thee. Je moet zelf al de lat hoog leggen." De Jong hoopt op zijn beurt dat meer bedrijven dat ook gaan doen. "Als er over een jaar een verdubbeling is, dan ben ik blij." De kaart, ook te downloaden via de EerlijkWinkelen app, wordt regelmatig vernieuwd. Voor diegene zonder mobiel is een Eerlijke Winkel te herkennen aan de sticker op de deur.

Uit de krant