De nieuwe Schutterskoning Kees van Velzen poseert, samen met burgemeester Carla Breuer (beschermvrouw van St. Hubertus) met zijn kristallen 3D-award. Op de plaat om zijn nek staat de eregalerij met al andere Schutterskoningen. | Foto: pr./Emiel van der Hoeven)
De nieuwe Schutterskoning Kees van Velzen poseert, samen met burgemeester Carla Breuer (beschermvrouw van St. Hubertus) met zijn kristallen 3D-award. Op de plaat om zijn nek staat de eregalerij met al andere Schutterskoningen. | Foto: pr./Emiel van der Hoeven)

Kees van Velzen glorieus Schutterskoning

Verenigingen Voorhout

Voorhout • Traditiegetrouw strijden op de eerste maandag na Drie Koningen, Koppermaandag, in sportpark Elsgeest schutters van schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout om de titel Schutterskoning. Met grote overmacht sleepte (wethouder) Kees van Velzen het Schutterskoningschap 2017 in de wacht. Met zeventien punten liet hij rivaal Pilaszek gedesillusioneerd achter. De schutters waren te gast bij biljartvereniging De Agnes.

Nog nooit in de geschiedenis van St. Hubertus zijn de voorbereidingen voor Koppermaandag zo snel afgerond. In iets meer dan een uur was de schietpaal achter de jeu-de-boulesbaan van biljartvereniging Agnes opgetuigd en ging het loten voor de baanindeling onder leiding van vicevoorzitter van de schutters, Eduard Ribberink, van start.

De opkomst voor de jaarlijkse schuttersdag is altijd groot. Alle schutters houden de maandag na Drie Koningen vrij. Door griep en vakantie moest een aantal schutters verstek laten gaan. In het weekend meldde zich nog een aantal zieken, waaronder voorzitter Ton van der Zwan. De deelname zakte naar een dramatisch dieptepunt: 36.

Jubilarissen

Na een welkomstwoord van Ribberink huldigde hij vier schutters voor hun 25-jarig jubileum. Emiel van der Hoeven, Wim Luining, Bert Pilaszek en René Zwetsloot. Samen met burgemeester Carla Breuer, beschermvrouw van St. Hubertus, loste de schutterskoning van 2016 René Zwetsloot het startschot voor een dag die naar de mening van het bestuur heel soepel is verlopen.

Binnen een half uur en 262 kogels was 's ochtends de strijd op de baan van Kees van Velzen gestreden. Van Velzen scoorde de rechtervleugel en de romp. Het leverde hem 10 punten op. Op de andere baan met Pilaszek duurde de strijd langer: ruim twee en een half uur. Pilaszek haalde de kop en de romp naar beneden. Dat leverde hem 11 punten. Kans dus voor beiden op het Schutterskoningschap. Ook andere schutters hadden ondanks een achterstand toch nog kansen.

Ondergang

Het leek voor Pilaszek voorspoedig te gaan. Na de lunch schoot hij de rechtervleugel en kwam daarmee op 15 punten. Voor hem ontrolde zich op de andere baan zijn dramatische ondergang. Van Velzen scoorde de kop (5 punten) en de staart (2 punten) en kwam daarmee op 17 punten. Even leek het er op dat Van Velzen op de valreep de tweede romp op zijn naam mocht schrijven. Was dat gelukt dan zou het een historische overwinning zijn geworden: een Schutterskoning met zoveel punten. Maar helaas voor Van Velzen eiste Cees Colijn die eer op. Met 2 punten verschil moest Pilaszek gedesillusioneerd zijn verlies incasseren. Totaal werden 1239 kogels verschoten; een kleine 100 minder dan van verleden jaar.

Na de prijsuitreiking aan de schutterskoning door burgemeester Carla Breuer vertelde Van Velzen dat hij was opgestaan met een goed gevoel. "Maar dat geldt natuurlijk voor jullie allemaal." Na de Schutterskoningen wethouder Leo van der Zon (2010) en burgemeester Sander Schelberg (2011) had hij nog twee kansen om tijdens zijn wethoudersperiode Schutterskoning te worden. "Het is nu of volgend jaar. Met goede adviezen en tactische hulp van medeschutters is het dit jaar gelukt." Traditiegetrouw schonk hij een rondje.

Beste schutters

In de ranglijst van beste schutters aller tijden verstevigde Zwetsloot zijn eerste positie en steeg de schutterskoning van 61 naar 46. Pilaszek van 35 naar 23. Cor van Steijn van plaats 6 naar plaats 4. Hij passeerde Nico van Helden en Grote Piet van der Hulst. Door het resultaat van Peter van Gils kwam de rode lantaarn, de onderste op de lijst, opnieuw in handen van Piet Lemmers. Lemmers schoot goed, maar wist niet te scoren.

Uitslag:

1. Kees van Velzen 17 punten; 2. Bert Pilaszek 15; 3. René Zwetsloot 7; Na kampen: 4. Teun Nelemans 6; 5. Cees Colijn 6 en 6. Martin van den Nouland 5 punten.

Uit de krant