Lisa van der Geest was te sterk voor Jessica Merkens (l) en Aggie Walsma (r). | Foto: pr./Arjen Vervoort
Lisa van der Geest was te sterk voor Jessica Merkens (l) en Aggie Walsma (r). | Foto: pr./Arjen Vervoort

Marathonwinst voor jarige Lisa van der Geest

Sport Warmond

Warmond • De negende wedstrijd van de KPN Marathon Cup is gewonnen door Lisa van der Geest. De Warmondse is de vierde schaatser die op haar verjaardag een overwinning behaalt.

De jarige Van der Geest reageerde halverwege de wedstrijd in Rotterdam op een aanval van Ineke Dedden (Palet Schilderwerken) en kwam zo samen met deze schaatster uit Meppel op kop van de wedstrijd. Nadat Lisa van der Geest was aangesloten deed Dedden geen kopwerk meer om de positie van klassementsleidster Elma de Vries, haar marathonploeggenote, te beschermen. Dit duurde niet lang, want Dedden viel letterlijk achter Van der Geest weg en zo kwam de Warmondse solo aan de kop. Dit was voor Iris van der Stelt (WIJC en marathonploeggenote van Lisa van der Geest) het signaal om zich vanuit het peloton te laten afzakken om Lisa te ondersteunen. Van der Stelt werd vorig week in Eindhoven op gelijke wijze door Van der Geest geholpen. Ronden lang bleef het tweetal aan de leiding maar verder dan een halve ronde voorsprong kwam het niet. Van der Geest werd weer ingerekend door een al sterk uitgedund peloton.

Sprint

In de finale was er geen controle in het peloton en waren er verschillende aanvallen. De belangrijkste kwam drie ronden voor het eind toen Anne Touber (Artecef) met een krachtige demarrage op weg leek te gaan naar haar eerste overwinning. In de laatste ronde werd Touber echter weer teruggehaald waarna Lisa van der Geest de sprint van het peloton won en zichzelf zo haar verdiende verjaardagscadeau gaf. Jessica Merkens sprintte op de tweede plaats naar haar eerste podiumplek en Aggie Walsma finishte op de derde plaats.

Select rijtje

Met haar overwinning in Rotterdam heeft Lisa van der Geest zich in een zeer select rijtje geschaard van marathonschaatsers die op hun verjaardag een marathon op het hoogste niveau wonnen. In 1980 was het Dries van Wijhe die dit op zijn 35e verjaardag lukte en in 1999 won Miel Rozendaal op zijn 28e verjaardag. In 2006 won Cedric Michaud op zijn 30e verjaardag zowel de finale als het eindklassement van de Essent Cup. Lisa van der Geest is met haar overwinning tijdens de Hotel Ridderkerk Marathon de vierde jarige marathonschaatser die wint en pas de eerste vrouw die hier in slaagt.

Uit de krant