Volgens Koek (PvdA) hebben de raadsleden lang genoeg geduld gehad en willen in gesprek met de wethouder over de knelpunten in de jeugdzorg. | Foto: Nico Kuyt
Volgens Koek (PvdA) hebben de raadsleden lang genoeg geduld gehad en willen in gesprek met de wethouder over de knelpunten in de jeugdzorg. | Foto: Nico Kuyt

Voortdurende zorg bij raadsleden over jeugdzorg

Politiek Teylingen

Teylingen • De wachtlijsten in de jeugdzorg blijven de fracties in de gemeenteraad zorgen baren. Zij willen een duidelijk beeld krijgen hoe het nu staat met de zorg voor de jeugd, vooral van de gevolgen van het korten in de besteding van gelden en de wachtlijsten.

Door Nico Kuyt

De raadsleden Reny Wietsma (CDA) en Elsbeth Koek (PvdA) zwengelden onlangs de discussie over de jeugdzorg opnieuw aan. Dit naar aanleiding van vragen die zijn gesteld. Signalen zijn er dat het niet helemaal goed gaat. Onder andere blijkt dat de Jeugd- en Gezinsteams overladen worden.

De jeugdzorg is bij de raadsleden inmiddels een permanente zorg aan het worden. Zo stelt Koek de vraag of er niet extra budget nodig is om de wachtlijsten te bestrijden. Wietsma wijst op haar beurt op de toegenomen bureaucratie. Een meer betrokkenheid van de raad, dat lijkt Sabrina van der Lubbe (VVD) wenselijk. En bij Shari van den Hout (ChristenUnie) leeft de vrees dat de politieke bestuurders als een soort Dagobert Duck werken en steeds weer gaan besparen. De insteek van de gemeente moet volgens haar niet zijn om met een dubbeltje op eerste rij te gaan zitten.

Anne Paardekoper (Trilokaal) vraagt zich af in welke mate iemand die zorg nodig heeft, die ook wel krijgt. En René Hartvelt (D66) vindt eveneens dat er nog maar eens goed met de fracties over gesproken moet worden hoe het nu gesteld is in het veld.

Altijd wachtlijsten

Ook voor wethouder Arno van Kempen zijn de wachtlijsten 'topic nummer één', zoals hij het uitdrukt. Maar volgens hem zullen er altijd wachtlijsten blijven, onder andere omdat ouders kiezen bij meerdere aanbieders in te schrijven. En als er helemaal geen lijsten zijn, dan wordt niet efficiënt gewerkt. Maar daarmee wil hij niet zeggen dat het geen groot probleem is, haast hij toe te voegen. Er wordt zeker bijzonder aandacht aan gegeven, maar het valt niet voor honderd procent op te lossen.

Vergadering

De woorden van de wethouder stellen de raadsleden nog niet gerust en binnenkort zal een vergadering worden belegd waar de wethouder met hen in gesprek gaat over het onderwerp. Daar komt de huidige stand van zaken aan de orde, welke acties worden ondernomen en hoe in het complexe vraagstuk de raad sturing en invloed kan uitoefenen.

Wellicht komen ook enkele werkers uit het veld daar hun verhaal doen, zodat de fracties een duidelijk beeld krijgen wat precies niet goed gaat en aan welke knoppen de raad kan of moet draaien om het op te lossen.

Uit de krant