Afbeelding

Toch omgekeerd afval inzamelen met een tarief?

Politiek Teylingen

Teylingen • Is het inzamelen van het afval met een korting op de afvalstoffenheffing voor minder afval in de grijze bak (diftar) het beste? Of nog beter het omgekeerd inzamelen met zo'n tarief, waarbij de inwoners de grijze bak zelf moeten wegbrengen en alleen het herbruikbare wordt opgehaald? En kan daarmee de doelstelling van het Rijk van 75 procent scheiden voor 2020 of maximaal 100 kg per inwoner ongescheiden afval per jaar voor Teylingen worden gehaald? Een door B&W ingehuurd bureau denkt van wel.

Door Nico Kuyt

Het zijn de fracties in de gemeenteraad, die aan B&W gevraagd hebben om een doorrekening van de beste manier van afvalscheiden om die doelstellingen te behalen. Een vorig onderzoek werd ietwat uitgedaagd in geloofwaardigheid en door de fracties afgewezen als 'wie betaalt die bepaalt'. De gedachte bleef bij sommige raadsleden spoken dat er in de nabije toekomst wellicht betere alternatieven zijn in de verwerking en die niet zijn onderzocht, zoals het nascheiden. Daarbij wordt het afval in de grijze bak later na het ophalen in de verwerking van elkaar gescheiden voor hergebruik. In de jaren '80 was er overigens al een experiment in Breda waarbij een gehele fabriek is gerealiseerd die dit als test beproefde en aardige resultaten behaalde. Maar het scheiden door de burger bleek destijds een goedkoper alternatief te zijn dan de uitgave aan een hele installatie.

Tarief

Nu leeft het idee om het omgekeerd inzamelen in Teylingen in te voeren. Het bureau onderzocht allerlei soorten van inzamelen.

Lees meer in De Teylinger van woensdag 1 maart.

Uit de krant