| Foto: pr.
| Foto: pr. Foto: pr

Mogelijke stop precario wordt nog lastig puntje

Politiek Teylingen

Teylingen • De al jaren door het Rijk geplande afschaffing van de heffing van de gemeente aan de nutsbedrijven voor de kabels en leidingen in de gemeentegrond, lijkt nu toch een einde te komen.

Door Nico Kuyt

Het hangt al een decennium als een doemscenario boven het hoofd van de gemeente. De gemeente heft belasting op de kabels en leidingen in haar grond, wat een heel gemakkelijke sluik-inkomstenbron is, want enkele nutsbedrijven berekenen deze kosten weer door in de rekening aan de consument. Het is dus voor het grootste deel een verkapte belastingverhoging voor de burger. Maar hef je het als gemeente niet, en de buurgemeente wel, dan heeft die een voordeel en betalen de inwoners van de eigen gemeente een nadeel, want die hoesten het totaal op via hun rekening aan het nutsbedrijf. Dus ging na een heftige discussie in de gemeenteraad ook Teylingen zo rond 2009 tot het heffen ervan. Er waren fracties die overigens tegen het heffer ervan waren, maar in de minderheid.

Vijf jaar korter

Bij het Rijk is ondanks deze roependen in de woestijn sindsdien een beweging gaande om het af te schaffen. De gemeenten zouden tien jaar de gelegenheid krijgen om het verlies aan inkomsten te compenseren, door bijvoorbeeld een verhoging van de OZB-heffing. De inwoner wordt weliswaar zo niet meer door de kat van het nutsbedrijf, maar door de hond van de gemeente in de beurs gebeten en blijft gewoon betalen. Kortere termijn? Maar nu, de Tweede Kamer heeft op 21 februari een amendement aangenomen waarbij de duur van de overgangstermijn voor de gemeenten voor de afschaffing is teruggebracht tot uiterlijk 1 januari 2022. En dat is een vijf jaar korter dan het oorspronkelijke 2027. En dat brengt mogelijk toch wel wat financiële knel in de gemeentelijke beurs, met wellicht een meer forse greep in de portemonnee van de inwoners.

Vragen D66

Raadslid Ton Verdegaal (D66) heeft hierover onlangs vragen aan B&W gesteld. Hij wil van B&W weten wat de financiële gevolgen zijn van dit amendement voor de begroting van Teylingen en meer belangrijk, voor de inwoners van Teylingen. Het gaat overigens om een behoorlijk bedrag aan inkomsten voor de gemeentekas. En iemand zal het toch moeten ophoesten.

Uit de krant