De winnende ploegen krijgen van mevrouw Kwik de bokaal overhandigd. | Foto: pr./ Arjen Vervoort
De winnende ploegen krijgen van mevrouw Kwik de bokaal overhandigd. | Foto: pr./ Arjen Vervoort Foto: pr./ Arjen Vervoort

Andries Kwikbokaal: samen op de eerste plaats

Sport Warmond

Warmond • Een bijzondere avond bij de wedstrijden om de Andries Kwik Bokaal. In de 39 jaar dat deze wedstrijd tussen de schaatsverenigingen wordt gehouden was het nog nooit voorgekomen dat twee ploegen hetzelfde aantal punten haalden. De Warmondse IJsclub (WIJC) en Vereniging IJssport Koudekerk (VIJK) deden dat nu wel. Beide clubs haalden 118 punten en delen de bokaal.

De Andries Kwikbokaal is een wedstrijd tussen de bij KNSB district Sassenheim aangesloten verenigingen. In de jaren '70 was Andries Kwik jaren één van de voorvechters van het jeugdschaatsen en mede door zijn inzet groeide de interesse voor het jeugdschaatsen in het district Sassenheim. Helaas overleed hij plotseling op 45-jarige leeftijd. Om de herinnering aan deze man levend te houden is er jaarlijks de wedstrijd om de Andries Kwikbokaal, dit jaar voor de 39ste keer. Elke vereniging mag in elke leeftijdscategorie - benjamins t/m junioren C - 2 meisjes en 2 jongens laten meedoen. Per leeftijdscategorie is maximaal 14 punten te verdienen. De schaatsvereniging met de meeste punten is winnaar van de bokaal. Alleen met deelname in elke leeftijdscategorie kan een vereniging het winnende aantal punten halen.

Aan elkaar gewaagd

Vanaf de eerste categorie lieten de schaatsers van Warmond en Koudekerk zien dat ze aan elkaar gewaagd waren en dat het spannend zou worden. Rens Vergeer (WIJC) en Tygo Kompier (VIJK) schaatsten bij de jongens Benjamins tot op de 1/100 dezelfde tijd over twee rondjes en kregen beide 14 punten voor hun overwinning in deze categorie.

In de pauze, nadat zes categorieën gereden hadden, stond VIJK aan de leiding en had een ruime voorsprong van 11 punten op zowel de Warmondse IJsclub als het SchaatsTrainingsCentrum De Rijnsteek, dat voor het eerst deelnam aan de Andries Kwikbokaal. Na de onderbreking kwam het team van de Warmondse IJsclub hard terug. De WIJC pupillen pakten bij de jongens én de meisjes de winst; Okke Mouwen en Patricia Koot halen twee keer 14 punten binnen. Als laatste de junioren C; Rianne Koot (WIJC) pakte bij de meisjes de eerste plaats en dus 14 punten en toen stond Koudekerk nog maar 1 punt voor.

Druk bij Tom Leltz

De druk lag op de schouders van Tom Leltz die voor de laatste punten van Warmondse IJsclub moest zorgen bij de jongens Junioren C. Henk van Atten van Leiderdorp pakte de winst en de 14 punten, maar Tom reed naar een keurige tweede plaats (13 punten) en was 1,5 seconde sneller dan zijn concurrent Jan-Dirk Harting van Koudekerk die als derde eindigde en 12 punten verdiende. Warmond liep dus die ene punt verschil in op de Koudekerk en eindigde daarmee op gelijke hoogte, 118 punten in totaal.

Na druk juryoverleg en het duiken in de reglementen werd duidelijk dat geheel in de geest van Andries Kwik de WIJC samen met VIJK de Andries Kwik Bokaal wonnen. Dit kreeg ook absoluut de goedkeuring van weduwe Kwik die de beker uitreikte.

Petitie voor behoud van Leidse schaatshal

Op maandag 20 maart, een dag na het sluiten van de Leidse schaatshal na een bewogen winterseizoen, bieden vele jonge én oude schaatsliefhebbers de petitie met ruim 7200 handtekeningen (stand per 15/03) aan Wethouder Paul Dirkse van Onderwijs, Sport en Duurzaamheid aan. De petitie werd in december 2016 gestart om de gemeenteraad te houden aan de oorspronkelijke reservering van 4 miljoen euro voor een nieuwe ijsbaan. Komt deze baan er niet, dan kan dat het einde van de schaatssport in Leiden betekenen.

Uit de krant