Afbeelding
Foto: pr.

Niels Langeveld na strijd in Nürburgring opnieuw op TCR Germany-podium

Sport Sassenheim

Sassenheim • Niels Langeveld heeft tijdens de ADAC GT Masters op de Nürburgring opnieuw prima werk geleverd in de TCR Germany. Met een derde positie in de eerste race en een vijfde in de tweede verstevigde de Sassenheimer zijn derde plaats in het klassement. Met nog twee evenementen en vier races te gaan is de tweede plek nu binnen bereik en ook de TCR Germany-titel is nog in zicht, al moet dan voor de Racing One-coureur alles wel helemaal meezitten.

Sinds Niels Langeveld, zijn coach/engineer Herman de Jager en zijn team Racing One voor de races op Oschersleben de juiste set-up van de Audi RS3 LMS hebben gevonden is de competitie voor de Nederlander een stuk spannender geworden. Ook op de Nürburgring bleek dat al in de kwalificatie, want met een vijfde positie in zijn eerste sessie mocht Langeveld door naar de tweede sessie voor de top twaalf van de 38 deelnemers op het Duitse circuit in de Eifel. In de tweede kwalificatiesessie bleek eens te meer de uitstekende vorm waarin de winnaar van de vorige race op Circuit Zandvoort verkeert, want ondanks 20 kilo succesballast reed Langeveld de tweede tijd, slechts 45-duizendste achter de poletijd. "Het zit op deze korte baan echt heel dicht bij elkaar, ik heb er echt het maximale uitgeperst", reageerde Langeveld na afloop tevreden.

Tegenvaller
Bij de start van de eerste race hoopte de coureur polesitter Mike Halder te kunnen verrassen, maar die opzet slaagde niet. De Audi miste duidelijk de snelheid om de SEAT te kunnen aanvallen. Langeveld en ook Halder moesten zelfs toestaan dat klassementsleider Josh Files als leider de eerste bocht inging. De Racing One-coureur probeerde de veel lichtere SEAT voor hem onder druk te zetten en kwam wel naast Halder, maar miste de snelheid om hem ook te passeren. Zo was de derde podiumplaats voor Langeveld het maximaal haalbare. De toch wat tegenvallende snelheid van de Audi in de eerste race bracht Langeveld en zijn team Racing One ertoe de set-up van de auto opnieuw te bekijken voor de tweede race.

Mild

Op basis van de omgekeerde volgorde van de top tien uit de tweede kwalificatie begon Langeveld de tweede race op de Nürburgring vanaf de negende startplek. Dit keer was de Sassenheimer prima weg, hij won een positie en toen bij een fikse startcrash twee deelnemers uitvielen reed Langeveld al op de zesde plaats. Maar liefst zes ronden lang reed het TCR Germany veld achter de safetycar voor de baan weer werd vrijgegeven. Bij de herstart ging Langeveld direct in de aanval, maar ook nu kon hij geen vuist maken. Hij moest toezien hoe de rijders voor hem vochten om posities, maar hij kon zelf het gevecht niet aangaan. Toen raceleider Steve Kirsch uitviel schoof Langeveld nog een positie op naar de vijfde plek. In de allerlaatste ronde vochten de nummer twee en drie een heftige strijd om de podiumplekken uit. Daarbij verlieten beiden de baan en reden zelfs bijna pardoes de pitstraat in. Hierdoor leek het even of Langeveld nog wat verder naar voren geklasseerd zou worden. De wedstrijdleiding, die dit seizoen al meerdere malen straffen voor 'off-track racing' uitdeelde, was dit keer echter mild en zo finishte de Sassenheimer de tweede race toch als vijfde. 


Derde plek
Omdat klassementsleider Files de tweede race uitviel deed Langeveld uitstekende zaken. Hij scoorde op de Nürburgring 62 punten en staat nu stevig op de derde positie, slechts 14 punten achter de nummer twee Mike Halder en tien punten voor Sheldon van der Linde. Files gaat nog steeds met een voorsprong van 91 punten op Langeveld aan de leiding. In de twee resterende evenementen zijn er nog maximaal 170 punten te verdienen.

De volgende races in de TCR Germany zijn op 16 en 17 september op de Duitse Sachsenring. 

Uit de krant