Logo deteylinger.nl
De 600 dozen met kleding, dekens en medische artikelen worden ingeladen voor transport naar zeven dorpen in Oekraine. | Foto: pr./ Henk Maat
De 600 dozen met kleding, dekens en medische artikelen worden ingeladen voor transport naar zeven dorpen in Oekraine. | Foto: pr./ Henk Maat (Foto: pr.)
Sassenheim

'Kledingtransport naar Oekraïne blijft nodig'

Sassenheim • Een delegatie van het Pastoraal Fonds, waaronder Kringloopwinkel Op Dreef, is in april weer naar Transkarpatië in Oekraïne geweest. Zo'n 1800 kilometer van Sassenheim heeft de delegatie ervaren dat de algehele situatie sinds 2016 duidelijk is veranderd, mede door de oorlog die in het oosten van Oekraïne regelmatig oplaait.

De (gemeentelijke) overheid heeft geen geld (inkomsten) om het noodzakelijk gemeentelijke voorzieningen zoals wegen, sportvelden en scholen te onderhouden. De scholen krijgen nu minder geld om de kinderen tussen de middag een maaltijd te geven. De situatie is slechter geworden. De overheid geeft nu nog 3 Grivnia per kind voor voedsel (omgerekend tien eurocent) terwijl een redelijke maaltijd daar ongeveer 8 Grivnia (zo,n 27 eurocent) kost. Het verschil moet de school zelf zien te regelen. Het is echter voor de scholen verboden geld in te zamelen.

Oudere bevolking blijft achter

Veel jonge mensen en ook ouders van gezinnen zoeken hun heil in Hongarije of Tsjechië om daar te werken. Jonge vaders gaan naar het buitenland om voor hun gezin iets te verdienen. Grootouders passen dan meestal op de kinderen. Maar deze grootouders hebben ook geen extra inkomsten. Leerkrachten en begeleiders op kinderdagverblijven hebben veel geld moeten inleveren om collega's aan het werk te houden. En dat van zo'n 100 euro per maand. Veel afgestudeerden (jonge) mensen komen niet terug naar de Karpaten. Alleen de oudere bevolking blijft achter, veelal zonder werk en aangewezen op familieleden die hen helpen.

600 dozen

Met het sturen van kleding kunnen arme mensen op eenvoudige wijze toch worden geholpen. Om die reden blijft Kringloopwinkel Op Dreef de kleding verzamelen, sorteren, inpakken en opsturen. Op donderdag 17 augustus zijn er weer ruim 600 dozen met kleding, schoenen, dekens, medische artikelen ingeladen voor een zevental dorpen in Transkarpatië in Oekraïne: Gát, Csonkapapi, Nagymuzsaly, Balazsér, Kisbégány, Csikós en Kigyós. Het transport gaat eerst naar het douanedepot in Beregowo. Als na enkele maanden het transport door de douane wordt vrijgegeven mogen de contactpersonen in Oekraïne de kleding gaan verdelen in deze zeven dorpen.

Met de opbrengsten van Kringloopwinkel Op Dreef probeert het Pastoraal Fonds nog enig licht in deze donkere situatie te brengen. Arme mensen krijgen vanuit Sassenheim regelmatig een levensmiddelenpakket of de opgestuurde kleding.

Meer berichten