Oud schoolmeubilair wordt nu weer nuttig gebruikt. | Foto: PR
Oud schoolmeubilair wordt nu weer nuttig gebruikt. | Foto: PR Foto: PR

Schoolmeubilair naar Oekraïne

Algemeen

Kringloopwinkel Op Dreef brengt door verkoop van tweedehandse goederen geld bijeen om projecten van het Pastoraal Fonds in Roemenië en Oekraïne te financieren.

Regelmatig wordt tijdens de bezoeken aan Oekraïne en Roemenië gevraagd of er ook schoolmeubilair voor kleuterscholen en lagere scholen kan worden opgestuurd. Ook in de maand mei van dit jaar werd die vraag opnieuw in het plaatsje Gát in Oekraïne gesteld. Graag zouden zij leerlingensets, tafels, stoelen, kasten e.d. ontvangen.

Omdat dit zelden wordt aangeboden kunnen wij hen bijna nooit helpen. Maar toch...
Na het lezen van de krantenberichten over de sluiting van De Rembrandtschool te Lisse is contact gezocht de Stichting voor Protestants-Christelijk Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek met als doel het verkrijgen van overtollig schoolmeubilair ten behoeve van de scholen in Roemenië of Oekraïne. Op dit verzoek is vanuit de stichting PCPO-DB positief gereageerd.

Tweede leven

Eind juni en begin juli 2017 is een deel van de inventaris opgehaald bij De Rembrandtschool in Lisse om in Oekraïne een goede bestemming te krijgen. Omdat nog de nodige formaliteiten met de Oekraïense douane en ook het transport nog moesten worden geregeld is het schoolmeubilair tijdelijk opgeslagen bij Moolenaar bv in Voorhout. Op donderdag 5 oktober is het transport met schoolmeubilair geladen en zal na een reis van ca. 1800 km bij de lagere school in Gát in Oekraïne worden gelost. Dit schoolmeubilair, waaronder leerlingensets, hoge en lage schooltafels, verrijdbare kapstokken, diverse kasten en zo'n 60 stoeltjes, krijgt zo een tweede leven in een school in Oekraïne. Kringloopwinkel Op Dreef is blij ook op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het hergebruiken van goede artikelen en materialen op locaties zoals scholen en dergelijke waar het nog goed bruikbaar is.

Uit de krant