Het podium van de marathon: Chrispijn Ariëns, Evert Hoolwerf en Leander van der Geest. | Foto: pr./schaatspeloton.nl
Het podium van de marathon: Chrispijn Ariëns, Evert Hoolwerf en Leander van der Geest. | Foto: pr./schaatspeloton.nl Foto: pr./schaatspeloton.nl

Van der Geest verrast met podiumplek in topdivisie

Sport Warmond

Warmond • Leander van der Geest (Warmondse IJsclub) heeft als landelijk B-rijder voor een bijna unieke prestatie gezorgd door de derde plaats bij de Topdivisie te bemachtigen tijdens de tweede marathonwedstrijd van dit seizoen. Het komt zelden voor dat een schaatser van het tweede niveau op het hoogste niveau een prijs behaald.

In de Elfstedenhal in Leeuwarden werd een harde strijd gestreden. Het lukte Crispijn Ariëns, Evert Hoolwerf, Bart van der Vlugt en Leander van der Geest om weg te komen uit het peloton en een ronde voorsprong te nemen. Het peloton probeerde van alles, tot er in een lang lint werd gereden. De oorspronkelijke kopgroep ging in de achtervolging op de tegenaanvallers en werd daarbij geleid door Jorrit Bergsma, die het belang van zijn ploeggenoot Hoolwerf verdedigde en er voor zorgde dat de drie koplopers (Van der Vlugt was teruggevallen) terugkwamen.

In de finale ging Leander van der Geest bij het luiden van de bel voor de laatste ronde als eerste de sprint aan. Van der Geest werd in die sprint geklopt door Evert Hoolwerf, die een week eerder in Amsterdam ook al de openingsmarathon gewonnen had, en door Crispijn Ariëns die als tweede naar het podium mocht. De laatste podiumplaats was dus voor Leander van der Geest. Van der Geest besloot vanwege zijn werk na het vorig seizoen terug te keren naar het Beloftenpeloton, maar mocht als invalrijder voor zijn geblesseerde ploeggenoot Erwin Mesu in actie komen en behaalde zo alsnog zijn eerste podiumplaats op het hoogste niveau.

Uit de krant