Afbeelding

Lekker lezen! Tips van de bieb

Algemeen Teylingen

Regio • Robotisering is het thema dat in november centraal staat tijdens de bibliotheekcampagne Nederland Leest en in dit kader krijg je van de bibliothecarissen een aantal leestips. In het ene verhaal spelen robots daadwerkelijk een rol in de ander word je bewust gemaakt van de invloed van de digitale wereld op alles. Kom naar de lezing van Maria Genova op 23 november en huiver.

[Marianne van der Kaaij]

Komt een vrouw bij de h@cker / Maria Genova

Genova gaat op zoek naar de perfecte hacker voor haar pc. Die pc blijkt kwetsbaar: betrouwbare instanties blijken slecht beveiligd, haar webcam blijkt op afstand bestuurbaar en er liggen ruim veertig miljoen virussen op de loer. Een bruikbaar boek voor wie zich tegen digitale identiteitsfraude wil wapenen. Aanrader voor iedereen die zich op het internet begeeft – of je nu een bescheiden surfer bent of een fervente twitteraar. Door de heftige voorbeelden denk je al gauw: Die klep van mijn laptop gaat voorlopig niet meer open!

[Anne van den Dool]

Homo Deus: een kleine geschiedenis van de toekomst / Yuval Noah Harari

Eerder beschreef Harari in zijn bestseller Sapiens over de evolutie van de mens. Dit jaar verscheen van hem een even zwaar boek over een nog zwaarder onderwerp: hoe zal het leven van de mens er in de toekomst uitzien? Harari schetst interessante en belangwekkende gebeurtenissen zonder sensatiebelust te worden. Homo Deus is een stortvloed aan verjaardagsweetjes, die gelukkig nooit gaat vervelen. Harari lijkt bijna een kennisallrounder: van de grootste historische ontwikkelingen tot de kleinste lichamelijke sensaties, hij houdt de aandacht vast.

[Dorine Heemskerk]

Cyberboy / Tanja de Jonge

Een intrigerend boek dat onder je huid kruipt – zowel letterlijk als figuurlijk. Hoe is het om je beste vriend te verliezen, misschien wel door jouw schuld? En als je er dan eindelijk aan gewend bent dat hij er niet meer is, staat hij plotseling weer voor je neus. De schrijfster neemt je mee in een onbekende wereld. Een wereld die niet goed of slecht is, maar een kwestie van interpretatie. Een boek dat je doet doorlezen tot het uit is.

[De favoriet van Jeanette Waasdorp]

De Cirkel / Dave Eggers

'Mae Holland is dolgelukkig als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Alles moet openbaar zijn: persoonlijke e-mails, sociale media en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Toen De cirkel drie jaar geleden verscheen, was het al beklemmend. Nu heeft de werkelijkheid dit verhaal misschien zelfs ingehaald, en is het des te beklemmender.'

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Bollenstreek. Je kunt ze vanuit huis direct reserveren via bibliotheekbollenstreek.nl

Uit de krant