| Foto: pr.
| Foto: pr. Foto: pr.

Lekker lezen! Tips van de bieb

Algemeen

bieb • Het einde van het jaar nadert, en dat betekent: lijstjestijd! Allerlei overzichten duiken op, van de Top 2000 tot de oliebollen top 10. Dionne Dinkhuijsen tipt haar favorieten van het afgelopen jaar.

Laat los mijn hand / Edward Docx

Soms begin je aan een boek en weet je meteen: dit is er weer zo een. Bij dit boek bleef ik maar hoekjes omvouwen en mooie zinnen opschrijven. Louis rijdt met zijn vader, die ALS heeft, naar een levenseindekliniek. Onderweg stappen zijn broers in en zo ontrolt zich een verhaal over vier mannen in een camper, met geheimen uit het verleden, familiebanden en afscheid nemen. Want hoe doe je dat, afscheid nemen van een dierbare die euthanasie wenst? Een boek om nooit te vergeten.

Schildpadden tot in het oneindige  / John Green

Joepie! Een nieuwe young adult-roman van Green. Zijn vorige boek, Weeffout in onze sterren, heb ik verslonden, dus ik keek reikhalzend uit naar zijn nieuwe roman. Aza, een tiener met een angststoornis, gaat met haar vriendin Daisy op zoek naar een vermiste miljardair. Tijdens hun zoektocht ontmoeten ze zijn zoon Davis. Aza wordt verliefd op hem en daardoor verergeren haar angsten. De worsteling om 'normaal' mee te kunnen doen is beklemmend. Green gebruikt weer mooie metaforen en scherpe dialogen. Fijn boek voor een regenachtig weekend.

Eat that frog / Brian Tracy

Dé methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden. Veel tips zijn herkenbaar, en misschien ook cliché, maar daardoor juist grappig. Eet die kikker! Is ie te groot? Hak 'm dan in hapklare stukjes. Twee kikkers? Eet dan eerst de vieste. Begin elke dag met de kikker, dan is de rest van de dag een makkie. En vooral: gewoon doen! Deze kreet hangt ook op mijn dochters kamer, als goed voornemen voor 2018. Succes gegarandeerd voor jong en oud!

De favoriet van bibliothecaris/projectleider VoorleesExpress Willemien Free  

Lampje / Annet Schaap

Een avonturenschilderij in woorden. Lampje verlaat haar vuurtoren en belandt in een duister landhuis met een geheim, maar moet al snel zelf ook een paar geheimen prijsgeven… De schrijfster geeft het verhaal kleur met prachtige woorden en rijke zinnen. Onmisbaar schrijfdebuut van kinderboekentekenaar Schaap, ook voor volwassenen. Voorlezen bij de haard!

Uit de krant