Sebastiaan, Milan, Jack, Ywein. | Foto: pr.
Sebastiaan, Milan, Jack, Ywein. | Foto: pr.

Vier successen bij vijfde Grand Prix voor Vrijpionnen

Sport

Voorhout • De jeugdschakers van de Vrijpionnen uit Voorhout waren zaterdag 24 februari te gast bij de schaakvereniging in Voorschoten voor het vijfde Grand Prix Toernooi van het seizoen 2017-2018.

Bij deze jeugdtoernooien, georganiseerd door schaakverenigingen van de Leidse schaakbond, worden de schakers op sterkte ingedeeld. Je sterkte wordt bepaald door behaalde resultaten tijdens voorgaande toernooien. Bij elk volgend toernooi wordt de schaker dan hoger of lager ingedeeld. Iedereen in de groep speelt een keer tegen elkaar een Rapid partij (elke speler heeft vijftien minuten bedenktijd). Deze zaterdag waren er 136 kinderen aanwezig en zij werden verdeeld over in totaal 17 groepen. Dit keer waren er zeven schakers van de Vrijpionnen die meededen.

Jack van Schie (8) uit Voorhout deed voor het eerst mee aan een Grand Prix toernooi en behaalde met vijf overwinningen de derde prijs. Luuk Mulder (1)) uit Voorhout viel de vorige Grand Prix met vier punten wel in de prijzen. Nu miste hij met 3,5 punt uit zeven partijen net het podium van groep 8. De ervaren schakers Sjaak d'Hooghe (12) uit Noordwijkerhout en Robert Koot (12) uit Sassenheim waren in groep vijf ingedeeld. Sjaak won de onderlinge partij, maar in deze groep met sterke tegenstanders hadden ze het beiden moeilijk en vielen niet in de prijzen.

De hoogstgeklasseerde Vrijpion die dit toernooi mee deed, Sebastiaan van der Klaauw (12) uit Sassenheim, speelde in groep drie. Mede dankzij winst in twee tijdnoodpartijen won hij de derde prijs. Voor Ywein Veldhuizen (12) uit Oegstgeest was dit zijn derde Grand Prix. De vorige twee keer pakte Ywein de tweede prijs en ook deze middag wist hij weer tweede te worden in zijn poule. Het beste resultaat deze middag voor de jongste Vrijpion Milan de Winter (7) uit Voorhout. Milan won maar liefst zes van de zeven partijen en behaalde daarmee de eerste prijs in Groep 12.

Uit de krant