Hospice Duin- en Bollenstreek in Sassenheim.  Foto: archief/fbps/Peter Schipper
Hospice Duin- en Bollenstreek in Sassenheim. Foto: archief/fbps/Peter Schipper Foto: fbps/Peter Schipper

Symposium voor zorgverleners bij hospice Duin- en Bollenstreek: 'Zo ben ik nu eenmaal'

Zorg & Welzijn

Teylingen • Hospice Duin- en Bollenstreek organiseert op vrijdag 20 april voor professionals in de gezondheidszorg een lustrumsymposium met als titel 'Zo ben ik nu eenmaal'.

Hospice Duin- en Bollenstreek is op 28 april tien jaar geopend. In de afgelopen jaren heeft het hospice ruim 640 gasten en naasten verwelkomd, verzorgd en begeleid in hun laatste levensfase. Het verpleegkundige team heeft in deze jaren veel ervaring opgedaan in het specialistische vakgebied van de palliatieve zorg. Zij werden hierbij ondersteund door de huisartsen en consulent palliatieve zorg Carla Juffermans en Hans Bet.

Kennis delen

Hospice Duin- en Bollenstreek wil deze opgedane kennis graag delen, zowel in persoonlijk contact als ook in teamverband. Tevens wil zij kennis verspreiden via themabijeenkomsten of symposia. Ter ere van het tweede lustrum organiseert Hospice Duin- en Bollenstreek daarom op vrijdagavond 20 april een symposium voor professionals in de gezondheidszorg. De titel van deze avond is: 'Zo ben ik nu eenmaal'. Spreker op deze avond is de heer Leo Gualthérie van Weezel, die als psychiater, psychoanalytisch- en systeempsychotherapeut werkzaam is geweest bij het Nederlands Kankerinstituut / Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie.

Omgang in laatste levensfase

Zorgverleners staan soms voor onverwachte dilemma's of vragen in de omgang met patiënten met psychiatrische- of gedragsproblematiek. In de opleiding van verzorgenden, verpleegkundigen en huisartsen is weinig aandacht geweest voor deze problematiek. In de thuiszorg en andere zorgsettingen hebben zorgverleners soms te maken met patiënten die naast een levensbedreigende fysieke aandoening ook gedragsproblemen hebben.

Tijdens dit symposium van Hospice Duin- en Bollenstreek worden handvatten aangereikt hoe om te gaan met deze patiënten in de laatste levensfase en hun naasten. Dit doen we door een lezing te verzorgen over de theoretische achtergronden van probleemgedrag. Na de lezing gaan de deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek en dragen vragen en casuïstiek aan. De vragen en casuïstiek worden hierna in een paneldiscussie met professionals nabesproken om elkaar te voeden met informatie en praktisch tools om in de praktijk te kunnen gebruiken. Wat kunnen we anders doen en wat is daarvoor nodig?

Aanmelden verplicht

De bijeenkomst is in 'De Oude Tol', Hoofdstraat 147 in Sassenheim. Vanaf 19.00 uur is er een ontvangst met koffie en thee, waarna om 19.20 uur het programma begint.  Het programma wordt voor artsen (WDH) en verpleegkundigen (V&VN) voor twee punten geaccrediteerd. Om 21.30 uur wordt de avond afgesloten met een informele borrel. Inschrijving is noodzakelijk. Zorgprofessionals kunnen zich aanmelden via de website: www.hospiceduinenbollenstreek.nl  (onder het hoofdstuk professionals/educatie).

Uit de krant