Vol gas de heuvels op... | Foto: PR
Vol gas de heuvels op... | Foto: PR Foto: Christiaan Zuiderduin

WIJC fietst in Limburg

Algemeen

Aan het einde van het zomerseizoen en ter voorbereiding op het schaatsen testten de geoefende leden van de Warmondse IJsclub (WIJC) hun benen in het Limburgse heuvelland.

Tweeëntwintig schaatsers en een volgwagen vertrokken al heel vroeg op zaterdag 15 september naar Cadier en Keer om daar rond half tien te starten met een fietstocht. De routes volgen deels de route van de Amstel Goldrace die altijd vroeg in het voorjaar verreden wordt. De uitgezette tochten waren 95km lang, voor de 'langzamere' rijders, of 120km voor de snelle fietsers. Die laatste groep bestond uit 12 rijders. De jongste was 14 jaar en de oudste deelnemende WIJC-er was 69 jaar. Tussen de middag werd er gezamenlijk geluncht, toen waren o.a. de Wolfsberg, de Loorberg, Camerig en de Vaalserberg bij het Drielandenpunt al beklommen. Een van de rijders had midden in een afdaling een klapband gekregen en was gevallen, zijn zadel was kapot en kon in de lunchpauze even gerepareerd worden. Na een voedzame maaltijd en het vullen van de bidons werd het tweede deel van de WIJC wielertocht afgelegd, hierin werden de Gulpenerberg, de Kruisberg, Eyserbosweg en de Fromberg beklommen en kwam ook de Keuterberg aan bod. De reactie van de jongste deelnemer op die klim was 'het leek wel een muur!' Het eerste deel van de Keuterberg is steil, tot wel 22%, gelukkig vlakt het naar de top toe wat af. De klimmers die het eerst boven waren, konden zien hoeveel hun clubgenoten moesten afzien om ook boven te komen. Na de Keuterberg reden de WIJC-ers terug richting het startpunt in Cadier en Keer, maar er zaten nog wel wat venijnige klimmetjes in die laatste 20km, zoals de Cauberg en Geulhemmerberg. De benen hebben veel te verduren gehad, maar dit was een mooie dag in een mooie omgeving, en leuke test voor de komende winter.
Over drie weken staan de schaatsers weer op het kunstijs in Leiden, Haarlem en Den Haag. Na de positieve vergadering van de Commissie Welzijn van de gemeente Teylingen heeft de WIJC goede hoop dat we binnen een paar jaar allemaal in Leiden kunnen schaatsen. Als daar de nieuwe ijsbaan van 333 meter wordt aangelegd, kunnen alle leden van de Warmondse IJsclub op dezelfde kunstijsbaan schaatsen: veel minder reistijd, veel gezelliger en veel meer onderlinge stimulans. Deze week zijn er voor die langere ijsbaan nog loten te koop (333loterij.nl, één lot kost € 3,33) op zaterdag 22 september is de trekking. Een schaatsclinic door onze marathontoppers Lisa van der Geest en Iris van der Stelt hoort tot de prijzen. Help ons aan de 333 meter baan!


Uit de krant