Afbeelding
Foto: pr.

'Ontwikkelaar Hof van Liduina moet zich aan contract houden'

Politiek

Warmond • Afspraak is afspraak. Deze woorden vielen veelvuldig in de raadscommissie Ruimte aan B&W over de door de ontwikkelaar stilgelegde bouw op de hoek Endepoellaan met De Weiden. Daar zouden 28 woningen moeten komen onder de naam Hof van Liduina. B&W gaat over de kwestie juridisch advies inwinnen.

Door Nico Kuyt

Ontwikkelaar VORM heeft recent aangegeven geen mogelijkheden te zien om het Hof van Liduina te realiseren vanwege de gestegen bouwkosten. VORM kon naar eigen zeggen geen aannemer vinden waarmee het rendabel werd. In januari 2018 is tussen de gemeente en VORM een overeenkomst getekend met maximale verkoopprijzen. Daarin werd rekening gehouden met een prijsstijging van ruim 7 procent, maar die stijging komt nu uit op 10,5 procent.

Wethouder Bas Brekelmans legde vorige week de raadscommissie Ruimte voor hoe nu verder te gaan. De ontwikkelaar wil hogere verkoopprijzen, afhankelijk van het type woning tussen de 10.000 tot 37.000 euro hoger. Maar die verhoging, dat had niet echt de voorkeur van de wethouder. Vasthouden aan de prijzen van het contract, en een bouw te dwingen, dat leidt tot prijzen die onder de marktwaarde liggen. Je krijgt dan speculatie. De koper kan het na aankoop gelijk het voor 30.000 euro meer verkopen. Er zijn voorbeelden in de gemeente waarbij goedkope woningen worden opgekocht en voor veel geld verhuurd. Er kan ook worden gewacht tot de markt weer zakt, maar het is ongewis wanneer dat gaat gebeuren. Hij legde het de commissie voor.

Ondernemersrisico

De wens van de ontwikkelaar voor hogere prijzen kreeg geen goed ontvangst in de commissie. "Het is ondernemersrisico. Hij heeft het verkeerd ingeschat. Wij moeten ons niet laten chanteren", stelde Joost van Doesburg (PvdA). "VORM dient zich aan de afspraak te houden. Afspraak is afspraak", voegde Mirjam Mack (ChristenUnie) toe. "Het lijkt of de ontwikkelaar zo snel mogelijk probeert weg te lopen van zijn verantwoordelijkheid. Hij is gehouden aan de overeenkomst", dacht ook Dion Piket (Trilokaal). "Verplicht tegen deze prijzen te realiseren", meende eveneens Gerben Dijkstra (CDA). "Wij willen dat er gebouwd wordt. Die goedkope woningen zijn hard nodig", wenste Joren Noorlander (D66) en ook voor hem is afspraak een afspraak. "Van belang voor ons is een juridisch advies", gaf Frank Beijk (VVD) aan, want of er onvoorziene omstandigheden zijn waardoor VORM zich onder het contract uit zou kunnen wurmen, dat is het punt waarover een eventuele rechtszaak zal gaan. "We moeten doorpakken.Tegen VORM zeggen 'daar trappen we niet in'. Ons niet laten ringeloren. Stoppen met VORM. Ik durf die rechtzaak wel aan", besloot Don Verhoeff (GroenLinks).

Over de kansen en mogelijkheden van zo´n rechtszaak gaat Brekelmans nu een juridisch advies inwinnen en daarna een pad van handelen opstellen, bij voorbeeld een 'in gebreke stelling'. Aan de commissie wordt frequent de voortgang geïnformeerd.

Schade

Enkele bewoners van de Bijleveldlaan grepen de gelegenheid aan om te komen inspreken over het tegen de afspraken in gaan heien en de al opgelopen schade aan hun woningen, want bij de sloop van de aanbouw van Liduina hebben de meer dan 100 jaar oude huisjes al scheuren opgelopen. De woningen zijn op zand gebouwd. In 2016 is tijdens een inloopavond de bewoners beloofd dat niet geheid maar geboord zou worden, maar dat bleek lucht te zijn. Het plan is dat er toch palen de grond in worden geslagen, in de door de gemeente afgegeven vergunning is het boren niet verplicht opgenomen.

De bewoners hebben vorig jaar een bezwaar aangespannen. In december heeft de Bezwaarcommissie een hoorzitting gehouden. Er ligt nog geen beslissing van B&W op het bezwaar. In de commissie verklaarde de wethouder niet doof te zijn voor de klachten en gaat kijken om het tot boren te brengen. Hij zegde de commissie toe met een memo te komen over de zorgen van de bewoners en de eventuele schade.

Van Doesburg stelde een motie voor om standaard bij inbrei-locaties verplicht te gaan boren. Beijk trok het algemener. Het gaat niet om boren of heien, maar dat schade wordt voorkomen. Als grondwater onttrokken wordt, kan dat ook tot tot veel schade leiden. Of de motie er komt, zal de komende tijd blijken.

Uit de krant