| Foto: Arie Kievit
| Foto: Arie Kievit Foto: pr./Arie Kievit

Lekker lezen, tips van de bieb!

Algemeen

Bieb • Dit keer brengen de leestips ons terug in de tijd. Het zijn boeiende boeken die vertellen over wat er in het verleden is gebeurd, zodat we de geschiedenis niet vergeten. De boeken raken je en blijven je bij. De eerste drie leestips zijn van Hans Portengen, directeur van Bibliotheek Bollenstreek. De extra leestip van Annemarie Croonen, vestigingscoördinator in Warmond, is ook als e-book te leen.

Sander Kollaard: Stadium IV

Een aangrijpende roman over een ongeneeslijk zieke vrouw en haar man die naar het Zweedse Öland reizen, waar ze elkaar veertig jaar eerder hebben ontmoet: terug naar de gelukkige jaren van hun jeugd. Twee zo verschillende mensen die van elkaar houden, nog allerlei plannen hadden voor na hun pensioen en nu moeten leren omgaan met het aanstaande afscheid. Het laat je met een brok in de keel achter. Prachtig. 

Pieter Waterdrinker: Tsjaikovskistraat 40

Deze roman combineert de geschiedenis van de Russische revolutie in Sint Petersburg met een autobiografie over zijn leven in de USSR en later Rusland. De historie van de revolutie koppelt Pieter Waterdrinker moeiteloos aan hedendaagse maatschappijkritiek. Het autobiografische karakter zit in alle sterke verhalen over de schimmige toeristen-business in Moskou en de charlatans met wie hij te maken heeft.

G.L. Durlacher: Strepen aan de hemel: oorlogsherinneringen

Bij de dodenherdenking van 4 mei dacht ik terug aan dit boek van Durlacher. Durlacher was veertien toen hij met zijn ouders via Westerbork terecht kwam in Auschwitz-Birkenau. Wat kan je zeggen over de vier verhalen in dit boek? Je wilt het lezen, je leest door, het is mooi geschreven. Het is afschuwelijk. Om nooit te vergeten.

Extra tip van Annemarie Croonen, vestigingscoördinator in Warmond:

Colson Whitehead: De ondergrondse spoorweg

De ondergrondse spoorweg was in de negentiende eeuw in werkelijkheid een netwerk van smokkelroutes met onderduikadressen. Slaven uit de zuidelijke staten vluchtten via deze route naar het noorden, waar ze beschermd werden. Maar Colson Whitehead zet  een écht tunnelstelsel neer. Dwars door Amerika, met stations, perrons, stoomtreinen en opzichters. Een gitzwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, die ook nu nog nadreunt in het heden.

Uit de krant