Militairen oefenen op het ijs in Katwijk. | Foto: pr
Militairen oefenen op het ijs in Katwijk. | Foto: pr Foto: pr

Ook gegevens veteranen verstrekken

Politiek

Teylingen • De gemeente moet heel nauwkeurig vastleggen aan wie zij gegevens vanuit de basisregistratie verstrekt. Het keurslijf is heel beperkt. Maar oud-militair Peter Scholten (CDA) wil toch dat organisaties rondom de veteranen de gegevens krijgen.

Door Nico Kuyt

De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk wie de gegevens wel of niet mag ontvangen. Er moet een afweging worden gemaakt tussen het privacybelang van de inwoners enerzijds en het maatschappelijk belang anderzijds. En dat is best lastig. Zo krijgen de kerken de gegevens niet meer, tenzij zij zijn aangesloten bij het landelijke SILA. Wel worden de gegevens verstrekt aan de Oorlogsgravenstichting en Stichting 40-45. En dat is nieuw. Het belang van goede zorg voor oorlogsgraven en de daarbij behorende administratie en de zorg voor nabestaanden van verzetsmensen en andere oorlogsgetroffenen, weegt nu eenmaal zwaarder dan de inbreuk op de privacy, zo is de gedachte.

Er is overigens geen sprake van het verstrekken van bijzondere persoonsgegevens, het blijft allemaal zeer strikt. Zo ook aan bijvoorbeeld Veilig Thuis en aan de Reclassering worden weliswaar gegevens verstrekt, eveneens vanaf nu een nieuw ding.

De raadscommissie Bestuur was het vorige week ermee eens. Weliswaar wil het CDA de veteranen ook onder de verstrekking geschaard zien. Een verruiming waarover de gemeenteraad op 6 juni een besluit gaat nemen.

Uit de krant