Theo Warmerdam, Jaap Smit, Trees van Leeuwen en Henri Lenferink. | Foto: pr./Robert Steenbergen
Theo Warmerdam, Jaap Smit, Trees van Leeuwen en Henri Lenferink. | Foto: pr./Robert Steenbergen Foto: pr./Robert Steenbergen

Eerste BoerenLeidse Blaarkopgraskaas 2019 gepresenteerd

Landbouw en Visserij Warmond

Warmond • Zuivelboeren Theo Warmerdam en Trees van Leeuwen presenteerden op maandag 8 juli de eerste BoerenLeidse Blaarkopgraskaas van 2019 aan Commissaris van de Koning Jaap Smit en de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

Terwijl de Goudse graskaas al vanaf begin juni in de winkels ligt, ligt de BoerenLeidse graskaas minstens zes weken extra op de plank. Omdat de traditionele Leidse kaas wordt gemaakt van afgeroomde magere melk duurt het langer voor hij voldoende gerijpt en op smaak is. "Mijn klanten vragen om de jonge graskaas," vertelt kaasmaker Theo Warmerdam van de Sophiahoeve in Warmond. "Zelf laat ik de graskazen bij voorkeur 6 tot 8 maanden liggen, dan komen ze pas echt op smaak. Officieel zijn ze dan al belegen. De kaas en boter van grasmelk hebben de allerhoogste kwaliteit. Nog niet eens zo lang geleden was dat trouwens ook de enige boerenkaas. In mijn vaders tijd werd in de winter helemaal geen kaas gemaakt. De koeien gaven dan ook minder melk."

Proviand voor bemanning

Bij de echte BoerenLeidse-met-Sleutels draait alles om rijpen. In de 17e eeuw gingen er jaarlijks miljoenen kilo's van deze kaas mee op de grote schepen, als proviand voor de bemanning en om te verhandelen. De magere kaas smolt niet bij tropische temperaturen én was zelfs na twee jaar nog goed snijdbaar en eetbaar.

Beschermd streekproduct

De BoerenLeidse-met-Sleutels wordt nog door een handjevol boeren in de regio gemaakt. Het Europees beschermde streekproduct is herkenbaar aan de donkerrode korst met het beeldmerk met de Leidse sleutels in de korst gedrukt. Theo Warmerdam en Trees van Leeuwen van de Keizershof in Zoeterwoude zijn de enigen die hun kaas nog maken van de melk van Blaarkoppen, eeuwenlang de gezichtsbepalende koe in de Leidse regio. Tegenwoordig zijn er nog zo weinig Blaarkoppen dat het ras een bedreigde status heeft.

De twee boeren maken zich sterk voor het behoud van het Blaarkopras en de traditionele BoerenLeidse kaas. Hun producten worden geroemd door topchefs en vallen regelmatig in de prijzen. 

Uit de krant