Het echtpaar Janneke en Jaap van Beelen en hun kinderen Anne-Roos en Thijmen hopen op een mooie opbrengst. | Foto: PR
Het echtpaar Janneke en Jaap van Beelen en hun kinderen Anne-Roos en Thijmen hopen op een mooie opbrengst. | Foto: PR

Opbrengst Biermarkt voor gezinshuis Alas

Algemeen

Janneke van Beelen laat lachend de plattegrond zien van haar Alas huis. Een pand in Voorhout met vier appartementen voor moeders en kinderen. Kinderen en moeders die kwetsbaar zijn. Tijdens de 29e Biermarkt gaan vrijwilligers geld inzamelen voor de keukeninventaris van het nieuwe gezinshuis Alas.

Door Piet de Boer

Alas betekent vleugels. Het gezinshuis wil moeder en kind opvangen op vleugels, bescherming bieden onder de vleugels en tenslotte moeder en kind laten uitvliegen. ''Ik kan van kleine verbeteringen al heel gelukkig worden'', glimlacht Janneke. ''Wat ik en mijn man Jaap willen is een veilige plek bieden, waar ze kunnen schuilen en veilig zijn en daardoor kunnen groeien en bloeien.'' Janneke toont enthousiast de plattegrond met het voorlopige ontwerp van het gezinshuis. Het bestaat uit een woning voor het gezin Van Beelen en de vijf pleeg- en gezinshuiskinderen. Bijzonder zijn de vier appartementen met centrale keuken en woonkamer voor moeders met hun kind. Een moeder kan straks in haar appartement veilig en in alle rust haar kind verzorgen en een band opbouwen. ''We willen een goede hechting tussen moeder en kind bewerkstelligen. Dat is heel belangrijk'', vindt Janneke. Het gaat namelijk om kwetsbare moeders en kinderen. In het verleden werden moeder en kind gescheiden. Het kind groeide op in een kindertehuis. Met het nieuwe gezinshuis willen Janneke en Jaap van Beelen een warm alternatief bieden en de scheiding van moeder en kind voorkomen.

Veiligheid
Jaap en Janneke hebben ervaring met de opvang van kinderen. De huidige woning is een onderkomen en veilige woonplek voor twee jongens en een meisje. ''Zij blijven bij ons wonen tot ze zelfstandig verder kunnen'', zegt Janneke. Binnenkort gaat het gezin verhuizen naar een tijdelijke woning op de nieuwbouwlocatie in Voorhout. Die drie kinderen verhuizen mee samen met hun eigen dochter en zoon.
Het optimisme is groot bij Janneke. De plannen zijn nog niet helemaal goedgekeurd, maar ze heeft goede hoop. De opening van het gezinshuis Alas, zal waarschijnlijk begin 2021 zijn. Ze geeft niet op. ''Ik ben een doorzetter''. Ze krijgt daarbij ook veel steun uit haar omgeving. Er was een succesvolle flessenactie bij een supermarkt en op 25 augustus staat de Biermarkt van Sassenheim in het teken van het nieuwe gezinshuis.

Honderd vrijwilligers
Elk jaar tekenen cafés De Voogd en De Twee Wezen voor de realisatie van de markt. Samen met zo'n honderd vrijwilligers die de op- en afbouw voor hun rekening nemen en de biertjes tappen. Janneke van Beelen krijgt voor Alas een eigen informatiekraam op het plein in het centrum van Sassenheim. Het streven van de Biermarkt-organisatie is de inventaris van de nieuwe keuken te kunnen sponsoren. Nadat de bierliefhebbers van de ruim zeventig bieren hebben geproefd, wordt gevraagd het statiegeld van het gebruikte glas en eventueel overgebleven biermuntje te doneren aan het goede doel. Janneke kijkt uit naar het lokale evenement dat haar initiatief gaat steunen. Welk biertje heeft jouw voorkeur Janneke? ''Sorry, maar ik hou niet zo van bier.'' Ze lacht. ''Ik drink liever een wijntje.'' 

De 29e Biermarkt vindt plaats op zondag 25 augustus aan de Oude Haven in Sassenheim van 13.00 uur tot 19.00 uur. Toegang vanaf achttien jaar en legitimatie is verplicht.

Uit de krant