Weidevogels spotten in het Teylingse deel van de Boterhuispolder, met aan de horizon de skyline van Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan
Weidevogels spotten in het Teylingse deel van de Boterhuispolder, met aan de horizon de skyline van Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan

Aandacht voor weidevogels in Boterhuispolder

Duurzaam & Groen Regio

Regio • Eigenlijk is het net wat te vroeg in het jaar. De grutto laat zich zaterdag 7 maart aan het eind van de zonnige ochtend niet zien of horen. Evenmin als de wulp. Wel kunnen de twaalf deelnemers van de wandeling door het Teylingse deel van de Boterhuispolder de tureluur, de scholekster en de kievit afstrepen. Toch nog drie van de ‘big five’ van de weidevogels.

De wandeling onder leiding van weidevogelboer Bart van Leeuwen is een van de activiteiten in het kader van de eerste Leiderdorpse Week van de Weidevogel. Een themaweek waarin op verschillende manieren aandacht wordt gegeven aan weidevogels en agrarisch natuurbeheer met het doel kennis en begrip onder de Leiderdorpse bevolking te vergroten. Zo zijn er morgenavond, 12 maart, om 19.00 uur in het Leiderdorpse gemeentehuis lezingen over weidevogels en over wat het beschermen van weidevogels betekent voor de landbouwmethoden, het waterbeheer en de biodiversiteit. En zaterdag 14 maart van 13.45 tot 15.30 uur organiseert natuurvereniging IVN een fietsexcursie door de Boterhuispolder (opgeven via www.leiderdorp.nl/weidevogel).

Vandaag, 11 maart, ondertekenen de agrarische natuurvereniging VAN Ade, coöperatie De Groene Klaver, het groenoverleg Leiderdorp en de gemeente Leiderdorp een Weidevogelconvenant waarin de vier partijen toezeggen dat ze zich binnen hun eigen mogelijkheden actief inzetten voor het behoud van de weidevogels in de Boterhuispolder. Later meer daarover.

Uit de krant