Een derde meer hypotheekaanvragen in maart ondanks coronacrisis | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
De huizenmarkt is nog steeds druk. Misschien omdat de eerste hypotheekverstrekkers de rente al hebben verhoogd.
De huizenmarkt is nog steeds druk. Misschien omdat de eerste hypotheekverstrekkers de rente al hebben verhoogd. (Foto: pixabay)
Regio

Een derde meer hypotheekaanvragen in maart ondanks coronacrisis

Regio • Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen tegen de verwachtingen in sterk gestegen. Zo nam het aantal aanvragen in maart met bijna een derde toe in vergelijking met februari en was er zelfs sprake van een stijging van 54,2 procent ten opzichte van januari. Volgens De Hypotheker komt dit mede doordat veel huizenbezitters ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten nu zij nog kunnen profiteren van de lage rente. 

Alles wijst er op dat de hypotheekrente sinds lange tijd weer gaat stijgen. Al vijftien hypotheekverstrekkers hebben een rentestijging doorgevoerd. Veel huiseigenaren die hun woning willen verbouwen, lijken eieren voor hun geld te kiezen door tegen de huidige lage rente hun hypotheek te verhogen. Het zijn echter niet alleen oversluiters: het aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning steeg in maart met ruim een kwart ten opzichte van de maand ervoor.

Sterke stijging onder 55-plussers

Hoewel een daling van het aantal hypotheekaanvragen als gevolg van de coronacrisis voor de hand leek te liggen, is het tegendeel het geval. Er zijn zelfs meer huizenbezitters en -kopers actief op de hypotheekmarkt dan enkele weken ervoor, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Net als vorige maand is opnieuw sprake van een sterke stijging onder 55-plussers. In maart zijn in deze leeftijdscategorie maar liefst 30,6 procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in de voorgaande maand. Opvallend is dat ook in de leeftijdsgroepen 25 tot 35 jaar (+32,8 procent) en 35 tot 45 jaar (+36 procent) een substantiële stijging te zien is. De belangrijkste reden van de opvallende groei van hypotheekaanvragen is volgens De Hypotheker het aantal huizenbezitters dat besloot de hypotheek over te sluiten of hun woning te verbouwen of verduurzamen. In vergelijking met februari groeide deze groep in maart met maar liefst 43,9 procent.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>