Afbeelding
Foto: pr.

Warmondse platbodem Hylke Tromp is officieel Varend Erfgoed

Algemeen Warmond

Warmond • De Hylke Tromp is officieel geregistreerd in het Register Varend Erfgoed Nederland. D e Stichting Traditionele Zeilvaart Warmond is  de eigenaar van deze een eeuw oude platbodem van het type Kagenaar.

Inschrijving in het register is alleen mogelijk voor schepen die voldoen aan een aantal toetsingscriteria. De Hylke doet jaarlijks mee aan zeilwedstrijden met andere traditionele zeilschepen. Het is een sportieve boot: de wedstrijdploeg werd vorig jaar eerste in het overall-klassement, waarbij de prestaties tijdens de Westlander Zeildagen, Gouden Gaffelwedstrijden en Turfrace allemaal meetellen.

Voor iedereen

De stichting heeft als motto “De Hylke is er voor iedereen”. Deze traditionele platbodem vaart niet tijdens zware wedstrijden – er is ook een grote groep vrijwilligers die de boot gebruikt voor recreatiesport en tochten voor goede doelen. Een tocht met de Hylke Tromp over de mooie Kagerplassen is natuurlijk een bijzondere belevenis.
De platbodem is kosteloos of tegen een zeer bescheiden vergoeding beschikbaar voor goede doelen – aanmelden van nieuwe goede doelen kan via het e-mailadres goededoelen@hylketromp.nl.

Actieve zeiltochten

De stichting wil dit jaar nog méér mensen in staat stellen met de Hylke te varen. Daarom organiseert de vrijwillige bemanning komend zeilseizoen een aantal actieve zeiltochten waaraan iedereen die wil kan meedoen.

Deze tochten worden ’s avonds en in het weekend georganiseerd en duren telkens zo’n 2,5 uur. Dit zijn geen luie rondvaarten, integendeel van de gasten wordt actief meezeilen verwacht! Dus assistentie bij het hijsen en strijken van de zeilen, bij het bedienen van de zwaarden en bij het sturen. Wilt u een avondje of middagje heerlijk uitwaaien op de Kagerplassen? Een avondje of middagje “Lekker Zeilen Met De Hylke”? De vaarkalender is nog niet bekend, maar wie een e-mail stuurt aan lekkerzeilen@hylketromp.nl krijgt de vaarkalender toegestuurd zodra deze is vastgesteld.

Corona-maatregelen

De Hylke is bijna 14 meter lang en er is dus plaats voor heel veel opvarenden. In verband met verzekering voeren er altijd naast de bemanning maximaal 12 gasten mee dus er was altijd al veel ruimte; als dat in verband met coronavoorschriften nodig of gewenst is, worden de tochten voorlopig met nog minder gasten gevaren. Van deelnemers wordt een bijdrage in de kosten van onderhoud en verzekering gevraagd.

Het stichtingsbestuur verwacht een grote belangstelling voor Lekker Zeilen Met De Hylke, niet alleen omdat het zeilen met dit varend erfgoed een prachtige ervaring is, maar ook omdat veel mensen die jaar niet met vakantie naar het buitenland kunnen gaan.

Uit de krant