Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek
Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek Foto: Daniëlle van der Spek

De Bibliotheek Bollenstreek weer volop in bedrijf

Algemeen Regio

Na een wekenlange coronasluiting kon de Bibliotheek Bollenstreek op 11 mei haar deuren weer openen. Sindsdien zijn, met inachtneming van de coronamaatregelen, steeds meer activiteiten hervat. Ook in de zomermaanden is er van alles te doen- voor jong en oud.

Door Valerie Kierkels

Opeens was daar, op de avond van 7 mei, de aankondiging van premier Rutte: de bibliotheken mogen weer open. Het nieuws kwam als een verrassing, ook voor Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek. “We waren net van start gegaan met onze coronaproof bezorg- en afhaalbieb en toen hoorden we dat we weer gewoon open mochten. Dat was natuurlijk fantastisch, maar kwam ook behoorlijk onverwacht.” Het betekende dat de bibliotheekmedewerkers twee werkdagen hadden om alles in gereedheid te brengen. “Ik dacht nog: we beginnen met een paar vestigingen en breiden onze dienstverlening dan langzaam uit, maar alle vestigingscoördinatoren zeiden: ‘nee, we willen meteen vanaf het begin weer volledig operationeel zijn. Zo krijgen we een veel betere spreiding van bezoekers en bieden we de beste service.’ En dat is gelukt! Waar sommige andere bibliotheken pas eind mei weer volledig in bedrijf waren, waren al onze vestigingen op 11 mei weer op de vertrouwde tijden open.”

Improviseren
Portengen is trots op de inzet van zijn personeel. En op hun improvisatievermogen. Want de onverwachte aankondiging leidde ook tot praktische problemen. “We hadden allerlei bestellingen uitstaan om onze bibliotheekvestigingen aan te passen aan de 1,5 metermaatregelen van de overheid, maar die waren niet allemaal op tijd binnen. Dus gingen een paar medewerkers naar de bouwmarkt om in plaats van de bestelde vloerstickers lint en tape te kopen om looproutes mee te markeren. Anderen vroegen de plaatselijke supermarkt om extra winkelmandjes, waarmee bezoekers hun ronde door de bibliotheek konden doen. En wat dacht je van alle teruggebrachte boeken die 72 uur in quarantaine moesten? We moesten overal op zoek naar dozen om ze in op te bergen en naar plekken waar we alles neer konden zetten. Kortom: het was een beetje een chaos in het begin, maar wel een gezellige chaos.” Inmiddels draaien de vestigingen weer als een geoliede machine. “Het scheelt ook dat teruggebrachte boeken niet meer in quarantaine moeten om virusoverdracht te voorkomen.”

Onlinediensten populair
Toch is nog lang niet alles terug bij het oude. Zo zitten de bezoekersaantallen nog lang niet op het oude niveau. “We krijgen 50 procent minder bezoekers dan voorheen”, vertelt Portengen. “En wij zijn niet de enigen. Ook van andere bibliotheken hoor ik dat het veel rustiger is. Ik denk toch dat veel mensen, zeker als ze tot een kwetsbare groep behoren, nog voorzichtig zijn en liever gebruikmaken van onze onlinediensten.”
Dat blijkt ook uit de cijfers: e-books en luisterboeken zijn razend populair. “Het aantal e-books en luisterboeken dat wordt uitgeleend, is meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden.” Ook alle onlineactiviteiten van de Bibliotheek Bollenstreek, zoals de leeskring en de Koffie+, zijn in trek. Net als de onlineontmoetingen met bekende schrijvers als Alex Boogers en Paulien Cornelisse. “Maar nu de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden, keert gelukkig ook de sociale functie van de bibliotheek langzaam weer terug.”

Sociale functie
Portengen is er blij mee, omdat hij juist die maatschappelijk-educatieve functie van de bibliotheek zo enorm belangrijk vindt. “De bibliotheek is veel meer dan een boekenuitleenbedrijf. Sinds 1 juni kunnen bezoekers weer gebruikmaken van onze internetpc’s, printers en toiletten. Vanaf 6 juli zijn ook de koffieautomaten en leestafels weer te gebruiken. Kom je liever met je eigen laptop werken? Ook dat is mogelijk. En we gaan bijvoorbeeld weer beginnen met onze Walk&Talk bijeenkomsten voor werkzoekenden. De eerstvolgende is nog online, maar we hopen daarna ook weer liveontmoetingen te realiseren.” Geen overbodige luxe denkt hij, nu met het oog op de te verwachten economische crisis meer mensen hulp nodig zullen hebben bij het vinden van een nieuwe baan. Ook het Taalhuis, waar laaggeletterden en anderstaligen leren beter Nederlands te lezen, schrijven of spreken, opent binnenkort weer zijn deuren. “Door kuchschermen te plaatsen, kunnen taalmaatjes veilig met elkaar de taal oefenen. En in de zomermaanden is er speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd de Zomerbieb: een educatief programma waarbij kinderen die door de wekenlange schoolsluiting een leesachterstand hebben opgelopen ‘leeskilometers’ kunnen maken.”

Blijven vernieuwen
Daarnaast staan er na de zomer allerlei nieuwe diensten op stapel. “Ook zonder corona blijven wij ons vernieuwen”, lacht Portengen. “Vanaf 1 september komen er in Noordwijk speciale stiltecabines waar mensen ongestoord kunnen studeren of lezen, ook als er tegelijkertijd bijvoorbeeld wordt voorgelezen aan kleuters. We kregen wel eens klachten over geluidsoverlast, maar met de zogenaamde treinzitjes is dat straks verleden tijd.” Ook wordt het voor niet-leden mogelijk om af en toe een bibliotheekboek te lenen. De Bibliotheek Bollenstreek doet mee aan een experiment met een speciale BiebApp, die in eerste instantie alleen in Noord- en Zuid-Holland beschikbaar is. “Daarmee kun je af en toe een boek lenen, zonder dat je een bibliotheekabonnement hebt. Je betaalt gewoon per geleend boek.” Hans Portengen kan het niet vaak genoeg zeggen: “Iedereen is welkom. En echt, er gaat een wereld voor je open in de bibliotheek, dus stap die drempel over!”
Lees alles over de activiteiten van de Bibliotheek Bollenstreek op www.bibliotheekbollenstreek.nl

Uit de krant