Villa Even Buiten aan de Hoofdstraat in Sassenheim.
Villa Even Buiten aan de Hoofdstraat in Sassenheim. Foto: pr.

Akkoord voor bescherming van gemeentelijke beeldbepalende objecten

Politiek Teylingen

Teylingen • De raadscommissie Ruimte kan zich vinden in het paraplubestemmingsplan voor beeldbepalende objecten in de gemeente. Deze hebben op dit moment nog geen beschermende status, omdat zij geen gemeentelijk- of rijksmonument zijn.

Door Nico Kuyt

Binnen de gemeente zijn objecten aanwezig die het behouden waard zijn vanwege karakteristieke waarden die passen bij de identiteit en herkenbaarheid van Teylingen. Het nieuwe bestemmingsplan biedt nu een bescherming bij bouw- en sloopactiviteiten waarmee afbreuk kan ontstaan aan die waarden. Er is een lange lijst samengesteld van objecten die te maken hebben met de historie van de drie kernen.

Zoals in Sassenheim bijvoorbeeld diverse villa’s, woonhuizen, winkelpanden, het postkantoor en de pastorie. En ook nog de Keet van Oud bij Sikkens. Het hoeft dus niet altijd oud te zijn. In Voorhout een scala aan bollenschuren, boerderijen en kwekerswoningen. En in Warmond oude boerderijen, de entree van Mariënhaven, woonhuizen, het VVV-gebouw, het stationskoffiehuis, Huize Liduina, koetshuis Vroenhof, de weeswoning in het Lage Land, diverse villa’s en de muziektent. Het ontwerp van het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er zijn 7 zienswijzen voor 6 objecten ingediend. Twee zienswijzen hebben er toe geleid om de objecten Oosteinde 11/11c in Warmond en Rijnsburgerweg 56 in Voorhout niet op te nemen. De zienswijze van de provincie Zuid Holland gaf aanleiding om voor de locatie Oude Herenweg 17/17a in Voorhout het gebruik aan te passen van verblijfsrecreatie naar dagrecreatie.

Niet vogelvrij

De raadscommissie kon zich er in vinden. Het gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad voor een besluit. De VVD gaf aan in het algemeen niet voor beperkingen te zijn voor eigenaren, maar kon zich in dit geval over het hart strijken. Het CDA verklaarde heel blij te zijn dat deze panden niet langer vogelvrij zijn. Een vreugde die D66 deelde.

Wethouder Arno van Kempen kenschetste het nieuwe bestemmingsplan als een waardevolle aanvulling voor het gemeentelijk beleid rond erfgoed, monumenten en beeldbepalende objecten. “We gaan ermee aan de slag”, zo besloot hij.

Uit de krant