Frank Mostard werd gekozen als player of the match.
Frank Mostard werd gekozen als player of the match. Foto: pr./Rene van Dam

TOP start aangepaste competitie met eenvoudige zege

Sassenheim • In een zeer bijzondere (corona) editie van de Korfbal League 2020-2021 werd TOP/LITTA in de eerste wedstrijd zonder publiek geen strobreed in de weg gelegd naar een eenvoudige en ruime overwinning. TOP was in alle opzichten tegenstander en promovendus KCC/CK Kozijnen de baas en via een 16-7 ruststand werd een ruime overwinning van 28-15 behaald.

Zaterdag 6 maart 2020 werd de laatste wedstrijd in de Korfbal League gespeeld. Daarna werd vanwege corona de competitie stil gelegd en niet verder uitgespeeld. Het KNKV besliste vervolgens dat de nummer 10 op dat moment zou degraderen en dat de nummers 1 van de hoofdklassen zouden promoveren. Om tot een even aantal ploegen te komen werd er geloot tussen de nummers 2. KCC uit Capelle aan de IJssel werd de gelukkige. Vervolgens werden er verschillende scenario’s ontwikkeld, afhankelijk van wanneer de Korfbal League weer zou mogen starten. De topsport mocht vanaf januari 2021, onder zeer strikte corona maatregelen, beginnen. Om nog een goede competitie te kunnen spelen wordt de Korfbal League gespeeld in twee poules van 6 teams, waarbij er geen team zal degraderen en de nummers 1 tot en met 4 play-offs zullen spelen.

Basisplaats voor Schuiling

TOP is ingedeeld bij Fortuna, Dalto, KCC, DOS’46 en DVO. Vanaf 17 december mocht er weer worden getraind en na drie oefenwedstrijden ging de competitie dit weekend van start. Bij TOP staan dit seizoen Leon Braunstahl en Bas Harland aan het roer en deze week werd al bekend dat de samenwerking met twee seizoenen zal worden verlengd. De selectie kon fit aan de start verschijnen, alleen de ernstige blessure van Sanne Jousma in een oefenwedstrijd was een enorme domper. Zij zal dit seizoen niet meer in actie kunnen komen. De 19-jarige Julia Schuiling heeft hierdoor een basisplaats veroverd, verder zijn er in het team geen wijzigingen.

Ruime voorsprong bij rust

De wedstrijd tegen KCC was een fijne om mee te beginnen. De verwachting was dat TOP zou winnen, maar niet dat het zo gemakkelijk zou gaan. TOP speelde een leuke wedstrijd en had vanaf bal 1 het initiatief. Barbara Brouwer opende het seizoen met een knappe doorloopbal, gevolgd door een vrije bal van Celeste Split en een doorbraak van Julia Schuiling. KCC wist van de 3-0 nog wel 3-2 te maken, maar dat was het laatste relevante wapenfeit. TOP was op alle fronten beter en liet KCC geen moment in de wedstrijd komen. Het duo Mick Snel en Tim Flokstra heerste onder de korf en Frank Mostard was lekker op dreef. Paul Anholts hield zijn tegenstander weg bij de korf en was zelf trefzeker voor de korf. Mooie en lange aanvallen leverden veel goals op en de schotverhouding bij rust, 64 voor TOP en 39 voor KCC zei genoeg. KCC speelde met te veel ontzag voor TOP en ging de duels te weinig aan. Met rust was de voorsprong al 15-6.

Invallers scoren mee

Na rust was het Speler van de wedstrijd Mostard die binnen een minuut alweer had gescoord. Een botsing van Flokstra met zijn tegenstander leverde hem een groene kaart op waarna Nick Pikaar in het veld kwam. Na 7 minuten werd pas weer de eerste goal van KCC genoteerd. De invallers Roos Verheugt en Milou Schuiling deden het prima. Verheugt wist in korte tijd drie keer te scoren en Schuiling bepaalde de eindstand op 28-15. Een lekker begin van deze bijzondere competitie die dankzij de livestreams gevolgd kan worden door de vele korfbalfans. Coach Bas Harland: “Deze wedstrijd was een dikke prima, we hebben goed verdedigd waardoor er aanvallend veel vertrouwen was. We zijn altijd in controle gebleven”.

Doelpunten: Mick Snel (5), Frank Mostard (4), Barbara Brouwer (3), Jet Hendriks (3), Roos Verheugt (3), Celeste Split (2), Julia Schuiling (2), Paul Anholts (2), Nick Pikaar en Milou Schuiling.