Afbeelding
Foto: PR

Bewoonster bezorgd over nieuwe zendmast ProRail

Politiek Voorhout

Voorhout • Het afgeven door B&W van een vergunning voor een nieuwe GSM-R-mast langs de Spoorlaan van 32,5 meter hoog en aan de basis 2,3 meter breed met een hek van 4x5 meter, heeft de zorg opgewekt van een bewoonster van de Essenrode. Zij wil hiertegen in bezwaar gaan en roept hiertoe ook de buurtbewoners op.

door Nico Kuyt

Het Global System for Mobile communications for Railways (GSM-R) is een internationaal afgesproken eigen draadloos netwerk voor spoorwegen en wordt voornamelijk gebruikt voor communicatie tussen machinisten en verkeersleiding, maar kent meer functionaliteiten, meer dan de openbare GSM netwerken bieden. Het geeft een gegarandeerde dekking langs alle spoorrails, ook in tunnels. Het is onzichtbaar voor normale mobiele telefoons, het gebruikt een andere frequentie. 

Vergunning

ProRail diende onlangs een aanvraag in voor een vergunning voor het plaatsen van een GSM-R mast voor het netwerk langs de Spoorlaan nabij Meidoornrode in Voorhout. ProRail heeft eerst gekeken of gebruik kan worden gemaakt van een bestaande mast, maar in Voorhout is het voor de dekking nodig om een nieuwe te plaatsen. B&W kende dit in juli toe. Er kan bezwaar tegen worden ingediend, maar de termijn loopt tot 20 augustus. Een bezwaarschrift moet namelijk binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt, worden ingediend.

Brief

Op 11 juni hebben 524 woningen in Voorhout een brief gekregen van ProRail over het plaatsen van de zendmast, maar in de brief stond niets vermeld over de hoogte en breedte van de zendmast. Dit bevreemdde bewoonster Riny Moesker en zocht telefonisch contact met ProRail om dit nog te weten te komen. “Pas op 4 augustus heb ik daar van ProRail bericht over gekregen. Het blijkt te gaan om een GSM-R-mast van 32,5 meter hoog en aan de basis 2,3 meter breed. Een heel bouwwerk dus. Daarna heb ik de gemeente gebeld en het blijkt dat er nog tot 20 augustus bezwaar kan worden aangetekend. Kort dag dus”, zo geeft zij aan. 

Bezwaar maken

Zij vraagt zich af hij zij de buurtbewoners kan bereiken en op de hoogte te stellen stel ik ze op de hoogte te stellen van dit in haar ogen hoge bouwwerk. “Een brief rondsturen is bewerkelijk en duur, dus ik dacht aan een stukje in de krant om mensen op de hoogte te stellen en mijzelf dan als contactpersoon te noemen. Ik heb geen enkele ervaring met bezwaarschriften en alle hulp is welkom.”

Uit de krant