Afbeelding
Foto: MV

Geen meerderheid voor onderzoek naar dienstverlening gemeente

Politiek Teylingen

Teylingen • Er komt niet vanuit de gemeenteraad een onderzoek naar de dienstverlening van de gemeente. Een motie van CDA, PvdA en de fractie Piket werd door een krappe meerderheid verworpen. Of de gemeentelijke rekenkamer er nog onderzoek naar gaat doen, is nog niet bekend.

Door Nico Kuyt

De motie werd ingediend nadat een uitplaatsing van een koeienstal in Sassenheim nogal stroef is verlopen. Volgens de indieners ervaren inwoners vaak dat zij met een initiatief, een verzoek of bij een verschil van opvatting met de gemeente niet voldoende worden geholpen, gehoord of serieus genomen. Inwoners zijn zo, naast irritatie en stress, onnodig veel tijd kwijt zijn en ook kosten moeten maken. Daardoor wordt in de ogen van de indieners het vertrouwen in het gemeentebestuur en het ambtelijk apparaat ondermijnd en een onnodig extra beroep gedaan wordt op de inzet van de schaarse ambtelijke capaciteit en financiële middelen. 

De inwoners mogen er op vertrouwen dat er naar hen geluisterd wordt, hun verzoeken en initiatieven serieus beoordeeld worden en creatief meegedacht en er over helder gecommuniceerd. De indieners van de motie stelden voor om de gemeentelijke rekenkamercommissie een onderzoek te laten doen naar de dienstverlening bij initiatieven en verzoeken van burgers, verenigingen en bedrijven.

Veel wel goed

B&W ging in de gemeenteraad niet mee met de motie. Wethouder Heleen Hooij erkende dat soms dingen niet goed gaan, die worden ook wel snel aan de gemeente gemeld en daar leert de gemeente ook van. Zij onderstreepte dat in veel gevallen zaken wel goed gaan. Een meerderheid van VVD, Trilokaal en D66 kon de motie eveneens niet steunen. De VVD meende dat er niet bovenmatig veel problemen zijn in de dienstverlening. De fractie was heel terughoudend weer een nieuw onderzoek te starten. Als de rekenkamer een onderzoek wil uitvoeren, dat ligt bij deze commissie. D66 vond de motie te voorbarig. Met de tegenstem van de fracties in de coalitie werd de motie verworpen. De fracties in de oppositie spraken wel hun steun uit, maar waren in de minderheid.

Uit de krant