Logo deteylinger.nl
'Kijk, deze foto vinden wij het leukst'. Het is een wat oudere visser op een stoeltje langs de waterkant. Achter zijn rug staat een pony over zijn schouder te turen naar de dobber in het water. | Foto en tekst: Piet de Boer.
'Kijk, deze foto vinden wij het leukst'. Het is een wat oudere visser op een stoeltje langs de waterkant. Achter zijn rug staat een pony over zijn schouder te turen naar de dobber in het water. | Foto en tekst: Piet de Boer.

Oranjevereniging opent expositie

Voormalig voorzitter van de jarige Oranjevereniging Sassenheim Henriëtte Wilbrink en voormalig secretaris Elly van der Geest informeren de bezoekers van de expositie over de geschiedenis van de vereniging. Ze hebben de handen uit de mouwen gestoken om de tentoonstelling samen te stellen, al het materiaal op borden te bevestigen of uit te stallen in vitrinekasten. Het is veel werk geweest vertellen ze en ze waren op het nippertje klaar. Bezoekers worden overspoeld met een enorme hoeveelheid foto’s en ander beeldmateriaal, archiefstukken en notulenboeken. De twee dames in hun koninklijk oranje poloshirt wijzen op de meest kenmerkende items en documenten. Vanaf 1922 is bijna alles bewaard zeggen de suppoosten. Het archief van de Oranjevereniging heeft alleen een hiaat in de periode van de Tweede Wereldoorlog. De historische foto’s tonen zowel de strakke koppen van de touwtrekkers als de gemoedelijkheid van een hengelaar bij de jaarlijkse viswedstrijd. 

Wat maakt dat deze vereniging zo lang kan bestaan? Voorzitter Rob Koek liet al eerder weten dat de vereniging mensen in Sassenheim met elkaar wil verbinden. 

En dat zowel bij feestelijke als serieuze gebeurtenissen wil doen. Bijvoorbeeld met de najaarsfeesten, maar ook met de oecumenische dienst in park Rusthoff en de Dodenherdenking op 4 mei.

De activiteiten van de vereniging moeten werken als een soort cement voor de onderlinge relaties in Sassenheim. En die verbindingen lopen dwars door alle sociale lagen, kerkelijke gezindten en tussen jonge Sassenheimers en bewoners met meer levenservaring. Ook de sfeer binnen het bestuur heeft bijgedragen aan het succes van de vereniging. Op de receptie waren de bestuursleden deftig gekleed met zwarte jassen en hoge hoed. De dames waren in het lang. Wendy Verkleij, burgemeester van Noordwijk, schonk als vice-voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen een speciale vlag. Burgemeester Carla Breuer overhandigde namens de koning een fraai vaandel dat met de vlag nu al te zien is op de tentoonstelling. Het feest gaat zijn tweede week in met een overvolle agenda vol muziekuitvoeringen, optredens, sport en ontspanning.

Programma in het kort:

11 juni Blazen aan de Haven (blaasorkesten) vanaf 16.00 uur in de oude Haven

12 juni Cultureel Sassenheim: Optredens door culturele verenigingen en solisten, vanaf 13.00 uur in De oude Haven, 13-24 juni Oranje Puzzeltoertocht met auto scooter of fiets, 18 juni Taptoe met zes showbands op het terrein bij rugbyclub The Basswets, 19 juni Pizzaparty voor de jeugd in park Rusthoff. Kijk voor het volledige programma op: www.oranjevereniging-sassenheim.nl

Meer berichten