De Ferry Solution vaart voor het tweede jaar in Warmond. | Foto: pr.
De Ferry Solution vaart voor het tweede jaar in Warmond. | Foto: pr. Foto: pr.

Elektrische veerpont tussen Kagerzoom en Koudenhoorn

Algemeen Warmond

Warmond • De automatisch varende elektrische veerpont Ferry Solution is vanaf 24 juni weer aan het varen tussen Kagerzoom en Koudenhoorn. Ferry Solution vervoert personen van en naar recreatie eiland Koudenhoorn voor een proefperiode van vier maanden. Vorig jaar had Teylingen de primeur van de eerste operationele automatisch varende pont in Nederland. Het komende seizoen worden de doorontwikkelingen van Ferry Solution getest

Deze bijzondere pont met de naam Ferry Solution is duurzaam, wordt elektrisch aangedreven en vaart op energie uit de eigen zonnepanelen. Daarnaast bevordert Ferry Solution de veiligheid op het water door de bediener te ondersteunen met zelfvarende technologie. Tijdens de proefperiode van de pont worden allerlei zaken getest en onderzocht. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de provincie ZuidHolland, Economic Board Duin en Bollenstreek en Gemeente Teylingen. Ferry Solution is ontwikkeld door The Future Mobility Network, Next Generation Shipyards en Buffalo Automation. The Future Mobility Network werkt samen met de smartlabs van de TU Delft. 

Anne Koning, gedeputeerde Zuid-Holland (Recreatie en Sport): “Lekker bewegen en ontspannen in de natuur geeft rust en nieuwe energie. Goed te zien dat steeds meer inwoners er lekker op uittrekken. Soms zoveel dat we zien dat in sommige gebieden de drukte flink toeneemt. Met een financiële toekenning vanuit de provincie ZuidHolland realiseren we een extra verbinding naar het eiland Koudenhoorn. Zo hopen we op een betere spreiding van bezoekers en zorgen we ervoor dat ook deze zomer recreanten heerlijk kunnen genieten van dit mooie gebied.” 


Route Kagerzoom-Koudenhoorn

Ferry Solution maakt gebruik van tijdelijke steigers om aan- en af te meren. De gemeente heeft de vergunning verleend voor het gebruik van de tijdelijke steigers. Voor dit jaar is het onderzoek gericht op haalbaarheid van exploitatie zonder subsidies. Het technisch onderzoek is gericht op betaalsystemen en gedrag, vervoerswaarde en energievoorziening. Zo kan de pont dit jaar op de vaardagen door de reiziger aan de kant opgeroepen kan worden; zo varen we vaker heen en weer maar alleen als er iemand op te halen is. Ferry Solution is sinds vorige week ook de eerste pont waar je naast normale valuta ook met crypto kunt betalen. Daarnaast heeft Ferry Solution een metamorfose ondergaan en biedt ze plek voor meer bezoekers dan in 2021. De pont is op 26 juni te water gaan en zal dan tot eind september blijven varen op vrijdag, zaterdag en zondag. Door de pont is 

Koudenhoorn van twee kanten bereikbaar, waardoor inwoners van Leiden sneller op de plaats van bestemming zijn. 

Bijzonder

Marlies Volten, wethouder recreatie en toerisme: “Het is bijzonder dat de gemeente Teylingen de zelfvarende pontje dit jaar opnieuw kan inzetten! Mooi dat we deze innovatieve pont, bedacht en ontworpen door een ondernemer uit de regio, weer kunnen laten varen. Ik ben enorm trots dat het pontje voetgangers/fietsers gaat overzetten. Als blijkt dat het pontje een succes is kan het bijdragen aan een duurzame ontsluiting tussen de recreatiegebieden Kagerzoom en Koudenhoorn.” 

Automatisch varende veerponten kunnen in de toekomst waterrijke gebieden eenvoudiger ontsluiten. Er is immers geen schipper meer nodig, de pont kan op afroep naar je toe komen varen en verschillende routes aanbieden. 

Lars Flinkerbusch, directeur Economic Board Duin en Bollenstreek: “Wij vinden het belangrijk om innovatieve ontwikkelingen zoals autonoom varen in onze regio te stimuleren en aan te jagen. Enerzijds de duurzaamheid door de elektrische aandrijving en het gebruik van zonnepanelen. Anderzijds de doorontwikkeling van technologie voor autonoom vervoer. Verder kunnen inwoners van onze streek en toeristen hiervan genieten in het mooiste vaar-, wandel en fietsgebied van Nederland” 

Uit de krant