Bestuursleden van de Lenteflora deelden de potten voor de huisbroei uit.
Bestuursleden van de Lenteflora deelden de potten voor de huisbroei uit. Foto: Wilma van Velzen

Potten voor huisbroeiers Lenteflora uitgedeeld

Algemeen

regio • Bestuursleden van de Lenteflora hebben zaterdagmorgen 21 januari de porties bollen uitgereikt aan de deelnemers van de 90ste huisbroeicompetitie. De komende weken doen zij er alles aan om tijdens de jubileumeditie van de Lenteflora met de mooiste broeiresultaten voor de dag komen. 

Vanuit de schuur van Van Dijk (Achterweg-Zuid) zijn alle porties bollen aan de deelnemers uitgereikt. Zo’n portie bestaat uit elf schalen met tulpen, narcissen, hyacinten en bijzondere bolgewassen. De huisbroeiers hebben zo’n vier weken de tijd om de bollen onder huiselijke omstandigheden in bloei te krijgen. Dit betekent in de praktijk het constant verplaatsen van de bollenschalen. Van buiten naar binnen, dan weer op de vensterbank van een zonnige kamer en dan weer wat koeler. Soms zelfs in de koelkast tussen de melk en de spruitjes om de bloei te remmen. “Het broeien is een echte sport”, bevestigde een van de deelnemers. 

Daags voor de opening van de Lenteflora moeten alle huisbroeiresultaten worden ingeleverd voor beoordeling door een vakjury. Categorie A is voor ervaren deelnemers en categorie B voor beginners en minder ervaren deelnemers. De mooiste inzendingen verdienen traditiegetrouw een prijs.

Voorzitter Ronald van Loon stond er nog bij stil dat de afgelopen jaren geen Lenteflora mogelijk was vanwege de coronamaatregelen. “Maar we mogen weer live. Het is onze jubileumeditie en er is niets leuker dan de bloeiresultaten met publiek te kunnen delen. De kwaliteit van de bollen is goed en het gaas over de kuilhoek heeft geholpen. Want er was deze keer geen schade van hongerige nijlganzen. Alleen wat vraatschade van muizen. Ook hebben de bollen nog wat vorst meegekregen. De grootste uitdaging voor de huisbroeiers vormen de anemonen om die tijdig te laten bloeien.”

Basisscholen

Onder het motto ‘Jong geleerd, oud gedaan’ zijn ook aan de leerlingen van groep 5 van álle basisscholen in Lisse en Liserbroek onlangs potjes ‘Monal’ narcissen uitgedeeld. Een leuke kennismaking met de bollencultuur die de bollenstreek wereldwijd bekend heeft gemaakt. Bestuursleden Monique Lardenoye en Pascale Meeuwissen deelden zo’n 400 potjes narcissen uit. 

De leerlingen verzorgen de narcissen zelf en maken hiervan een foto als deze op hun mooist zijn. Hiervan wordt op school een collage gemaakt. Tijdens de Lenteflora worden alle collages beoordeeld door juryleden. Het thema van de 90e Lenteflora luidt ‘150 jaar Harddraverij: de Lenteflora draaft door!’ De huisbroeivereniging dateert uit 1933 en is daarmee de oudste van Nederland. De mooiste broeiresultaten worden bij de opening van de Lenteflora bekendgemaakt. Ook worden er weer volop vrije inzendingen verwacht vanuit het vak. De Lenteflora is van 18 t/m 20 februari.

Sortiment huisbroei 2023

De potten bevatten het volgende:

Narcis Ice Follies - L.W. van Schie
Narcis Eaton Song - L.W. van Schie
Tulp Deborah - Van der Slot Tulips
Tulp Fort Knox - Van der Slot Lisse
Tulp Slawa - Gebr. Hulsebosch
Hyacint Blue Pearl - H.L. Hogervorst
Hyacint Woodstock - Van Noort Hyacinten
Hyacint Siberia - Wed. A. van Haaster
Anemone blanda Charmer - C.S. Weijers
Corydalis solida Beth Evans - C.S. Weijers
Narcissus Small Talk - H.M. Meeuwissen Voorhout.

Uit de krant