Afbeelding

Voorhout hielp Nieuw Vossemeer

Algemeen

Voorhout • Zeventig jaar geleden veroorzaakte de combinatie van springvloed en een noordwesterstorm in zuidwest Nederland de watersnoodramp. We betreuren ruim 1800 slachtoffers, terwijl de vernielingen ook enorm zijn. Na het in veiligheid brengen van de overlevenden komen acties op gang om de bewoners te helpen en de schade te herstellen. Voorhout besluit om met name Nieuw Vossemeer te helpen. In dit dorp van 1648 inwoners in uiterst West-Brabant verdrinken vijftig mensen. Een derde van de woningen is verwoest en nog een derde is zwaar beschadigd. Het dorp wordt in de dagen na de watersnood volledig verlaten. 

Op donderdag 12 februari 1953 staat er voor het gemeentehuis in Voorhout een autocolonne, volgeladen met goederen geschonken door de bevolking. Er is ook 2600 ingezameld voor N. Vossemeer terwijl er ook nog 1500 op de rekening van het Rampenfonds is gestort. Samen met auto’s uit Rijnsburg, Oegstgeest en Warmond en onder leiding van het Rode Kruis gaat de reis naar Steenbergen waar de burgemeester van N. Vossemeer ‘ingekwartierd’ is. Omdat de Moerdijkbrug nog niet beschikbaar is rijden ze via Utrecht en Den Bosch. Na een tocht van drie uur worden ze door burgmeester Janssens welkom geheten. Het plan om het laatste traject met amfibievaartuigen te gaan wordt vanwege de sterke stroming afgeraden. Alleen het uiterste einde van het dorp kan bereikt worden. Onder de honderden militairen die actief zijn bij het reddings- en herstelwerk treffen de bezoekers Herman Bax van de toenmalige Dinsdagselaan die verslag doet van zijn belevenissen. Nadat alles in Steenbergen is geregeld wordt de terugreis aanvaard. In Brabant botst de bestelauto van Johan van Gerven frontaal met een zware legerauto. Zowel de bestuurder als passagier J. van den Nouland Pzn. worden naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht. Ze blijken een hersenschudding te hebben. De meeste collega’s overnachten in Tilburg en reizen de volgende terug naar huis waarbij ze om half een in Voorhout aankomen.

De watersnoodramp en de hulpacties krijgen zaterdag 28 januari speciale aandacht. De deuren van het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) staan dan weer open voor het inmiddels bekende HKV-café. Daarbij kunnen bij een kopje koffie herinneringen worden uitgewisseld. Er wordt een film over de watersnoodramp vertoond en met knipsels en foto’s wordt het beeld van deze natuurramp verteld. Iedereen, lid of geen lid, is daarbij van harte welkom tussen 10.30 en 12.30 uur.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant