| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen

Jeanne de Muijnck zingt al 70 jaar het hoogste lied

Cultuur Sassenheim

Sassenheim • Zeventig jaar verbonden zijn aan een vereniging, het is een unicum. En als het aan de jubilaris ligt, komen er nog een aantal jaren bij. Jeanne de Muijnck-van Goeverden (87) zit op haar praatstoel en blikt terug. Aan woorden geen gebrek. Geen wonder, want het lid van het zangkoor De Lofstem praat honderduit over een lange periode uit haar leven.

Door Piet van Kampen

Op zeventienjarige leeftijd was Jeanne een van de jongste leden in het koor waarvan haar vader Cor van Goeverden een van de oprichters was. Haar broer Kees en zusje Jo gingen haar voor en Jeanne completeerde het zanglustige trio uit het gezin. De appel viel dus niet ver van de boom. "Ik was pas zeventien en had geen zakgeld om de contributie voor een club te betalen. Dus zei mijn vader: kom ook gewoon lekker bij ons zingen," blikt spraakwaterval Jeanne terug in de tijd. Want ook al zingt zij het hoogste lied, in haar geriefelijke huiskamer is ze ook nauwelijks te stoppen tijdens het aangename gesprek.

'Ik hou van mijn koor'

De zangeres is nog vitaal en denkt nog niet aan op houden. "Zo lang het kan ga ik nog door," klinkt het zelfverzekerd. "Ik hou van mijn koor." zegt ze alsof het haar eigen gezelschap is. Jeanne is er mee vereenzelvigd. In haar lange carrière heeft zij vele dirigenten en leden zien gaan en zien komen. "Voor elke uitvoering ben ik nog steeds zenuwachtig," bekent zij openhartig terwijl zij na zoveel jaren toch door de wol geverfd moet zijn. Jaren waarin zij elke maandag met het koor repeteert. Jeanne probeert uit het hoofd te rekenen hoe vaak dat is geweest. "Hou het maar op ruim 3500 keer," lacht ze.

Hoogtepunten

Het zingen in de Dorpskerk en afwisselend in de Julianakerk is eigenlijk een soort routineklusje geworden ondanks dat zij voor elke uitvoering zich nerveus voelt. Gezonde spanning voor een goede uitvoering. zullen we maar zeggen. Het tekent de vrouw die vol overgave met haar hobby bezig is. Naast het zingen in de beide genoemde plaatselijke kerken worden er ook optredens verzorgd in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en verpleeghuizen in de regio. Een van de hoogtepunten was toen pianist Jan Vayne samen met het koor een optreden verzorgde. "Maar vroeger waren er ook concoursen waar wij vele medailles wonnen. Die zijn er helaas niet meer. De Korendag die afgelopen december in Sassenheim werd gehouden vond ik ook een hoogtepunt," blikt de aimabele Jeanne terug. "Met zingen vergeet je alle sores. Niemand in ons koor is chagrijnig." Mooi toch als je zo een deel van je leven in kunt vullen?

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant