Logo deteylinger.nl
Warmond

'Afwisselend concert op Lohman-orgel'

  Cultuur
Het Lohman-orgel. | Foto: pr.
Het Lohman-orgel. | Foto: pr. (Foto: pr.)

Recensie • "Een mooie zomeravond, een goed gevulde kerk, een goede sfeer en maar liefst twee organisten. Dit was het recept voor een heerlijke avond," schrijft Margreet van Schie.

"De organisten Henny Visscher en Ad van der Pelt verzorgden samen een afwisselend concert in de Protestantse kerk in Warmond op het vorig jaar gerestaureerde Lohman-orgel. Ad van der Pelt opende het concert met een stralende Handel. Het trompetregister schalde triomfantelijk door de kerk. Na Handel volgde een vrij onbekend, maar heel goed gekozen, stuk van W.A. Mozart. Dit stuk was een vrolijke variatie over een Nederlands liedje van de componist C.E. Graaf. Diezelfde Graaf stond in het volgende onderdeel zelf op het programma in een aantal stukken voor vier handen. Beide organisten lieten met duidelijk veel speelplezier de stukjes van Graaf aan een enthousiast publiek horen.

Na de vrolijke Graaf speelde Henny Visscher een stuk van Mendelssohn. De prachtige melodielijnen en verstilling waar Mendelsohn zo beroemd door werd wist Henny Visscher zeer goed te treffen. Ook dit stuk was weer een bijzondere keuze. Het stuk werd gecomponeerd in hetzelfde jaar dat het mooie Warmondse orgel werd gebouwd. Ad van der Pelt speelde hierna drie fantasievolle koraalbewerkingen van Niels Gade. Meteen daarna kwam een hommage aan Gade van Schumann. De vier letters van de componist, de G, de A, de D en de E vormden het frame van deze compositie. Erg leuk detail was dat dit thema in het programmaboekje was opgenomen.

Met een toccata, adagio en fuga van Bach door Henny Visscher kwamen we weer in het meer bekende orgelrepertoire. De prachtige, maar enorm ingewikkelde muziek van Bach kwam helder en transparant de kerk in. Heel knap!

Hierna volgde een ´meezingertje´. Van der Pelt verraste het publiek met variaties op het aloude ´Io Vivat´. Het was duidelijk dat er veel mensen in de kerk zaten die in Leiden hadden gestudeerd. Dit lied wordt ook nu nog ieder jaar gezongen tijdens de opening van het academisch jaar. Erg leuke keuze!

Daarna werden we nog een keer getrakteerd op vijf korte stukjes voor vier handen van Graaf. Ook hier spatte het speelplezier er weer vanaf. Met de prelude van ´When in Our Music God is glorified´ van Held werd het concert stemmig afgesloten.

De restauratie van het Lohmannorgel was een kostbaar project waaraan heel Warmond heeft meegewerkt. Op zo'n avond als deze hoor je dat het niet voor niets is geweest. We kunnen alleen maar hopen dat er veel meer mooie concerten in deze prachtige kerk worden gegeven. Orgelconcerten, kamermuziekconcerten en combinaties van orgel en blazer of strijker. De kerk vraagt erom en het publiek ook!"

- Deze recensie is geschreven en ingestuurd door Margreet van Schie -

Meer berichten